Opinió

 

<88/169>

Vicent Partal

19.11.2010

Fer volar

La proposta del Fòrum de la Memòria Històrica, de fer volar la creu del Valle de los Caidos, ha provocat una curiosa reacció en un sector de la premsa i de la política espanyoles. Hi ha qui s'hi ha oposat per raons estètiques (caram!) i hi ha qui ha gosat dir que això no tenia sentit perquè no passava enlloc. Santa, i significativa, ignorància.

A Berlín l'edifici de la Niederkirchnerstrasse, on havien tingut la seua les SS i la Gestapo, va ser volat i avui encara és bàsicament un solar. Un solar on s'ha fet un museu modèlic de la memòria històrica, que perpetua el record dels qui van morir a mans del regim hitlerià.

A tot arreu del món, onsevulla que hi haja hagut edificis que, com aquest, eren un símbol del terror d'una dictadura, foren ensorrats quan aquesta arribà a terme. Per no infligir més dolor als qui n'havien estat víctimes. Per respecte als assassinats

Aquest respecte a vegades també es manifesta, és cert, transformant-los completament i posant-los al servei dels qui hi van patir. Aquest seria el cas de Robben Island de Sud-àfrica o de Villa Grimaldi de Xile, un dels més grans centres de tortura mai coneguts i que avui és precisament un gran centre contra la tortura i en record dels qui hi van morir.

Així, doncs, en el fons els qui defensen que el Valle de los Caidos ha de continuar igual, fet excepcional en un món que no tolera aquesta classe de monuments, allò que fan és posar en relleu que en l'estat espanyol l'eixida del feixisme encara no és completa. Per a vergonya de tots.

Mail Obert