Opinió

 

<88/169>

Vicent Partal

08.11.2010

Un excés institucional

La visita de Benet XVI a Barcelona ha tingut dues cares molt marcades. La consagració de la Sagrada Família ha estat un èxit de l'arquebisbat i del patronat de la nova basílica. Però la fredor ciutadana envers el pontífex ha contrastat massa amb l'enorme desplegament oficial de la rebuda. Desproporcionat.

Evidentment, la visita d'un cap d'estat o la d'un cap religiós d'abast mundial necessiten el desplegament lògic de seguretat i protocol idoni a la seua dignitat. No crec que ningú puga discutir-ho. Però crec que ahir visquérem un desplegament desproporcionat, fora mida. A migdia vaig anar a la Via Laietana per veure passar el pontífex i la poca gent que hi havia feia fins i tot ridícul el desplegament de policia i de serveis que l'acollia i vigilava. El pas massa veloç del vehicle papal es podia interpretar com el reflex de la decepció vaticana respecte d'unes expectatives segurament massa inflades.

Benet XVI va fer el discurs que era previsible que fes; i evidentment, té tot el dret de fer-lo. Sempre que siga conscient que aquesta mena de pensament l'allunya de la mateixa societat que va optar majoritàriament per ignorar-lo respectuosament. Les manifestacions adverses foren escasses, però sorolloses i espectaculars, i els fidels es van concentrar sobretot al voltant de la Sagrada Família. Però la majoria va optar per mirar l'esdeveniment per la televisió (que no semblava precisament la televisió pública d'un país oficialment laic) o per ignorar-lo. El contrast amb les visites papals a les altres ciutats va ser innegable i no es pot amagar.

Segur que un desplegament més modest i menys intrusiu hauria estat més apropiat, però, en general, les nostres autoritats no semblaven ahir capacitades per a entendre el batec del carrer, massa preocupades pel país oficial i per la realitat publicada. I és aquest fet, em tem, que va convertir allò que objectivament hauria estat un èxit de l'església barcelonina i catalana, la consagració de la Sagrada Família, en una visita polèmica i controvertida.

Mail Obert