Opinió

 

<88/169>

Vicent Partal

05.11.2010

Contra el concordat

Ara que el papa ve a Barcelona potser és l'hora de parlar de l'anacrònic concordat que regula les relacions entre l'estat espanyol i la santa seu. Quan serem independents, segurament que ens en deslliurarem, però mentrestant crec que cal denunciar-lo.

El concordat és un acord entre l'estat espanyol i la santa seu que es va redactar i aprovar l'any 1953 i que es va reformar el gener del 1979. És un document que té dos defectes de base: es un text sorgit del franquisme nacional-catòlic, i tan solament es pot modificar de mutu acord. En la pràctica, és un text que no es pot modificar, si el Vaticà no s'hi avé. Per això el van negociar amb presses, just sis dies després de l'entrada en vigor de la constitució: volien evitar que el caràcter laic de l'estat, definit per la nova constitució, eliminàs els privilegis que el franquisme havia atorgat a l'església catòlica.

No són, en cap cas, privilegis menors. Des de reconèixer efectes civils als matrimonis religiosos fins a no carregar a l'església impostos sobre la renda o el consum. Des de l'obligació (obligació, sí) que tots els plans educatius incloguen l'ensenyament de la religió catòlica al privilegi que els professors d'aquesta temàtica siguen escollits per l'ordinari diocesà, alhora que formen part de ple dret dels claustres d'escoles i instituts. Des de la prohibició de demolir cap edifici religiós, si abans no ha estat desconsagrat, a la inviolabilitat dels arxius, registres i documents de l'església, un entrebanc notable quan la policia vol investigar qualsevol delicte comés per un clergue.

Els acords amb l'església catòlica recollits pel concordat no es poden justificar per raons històriques ni de tradició. Simplement són acords incompatibles amb una constitució que es defineix laica en l'article 16.3 i que afirma que 'cap confessió no tindrà caràcter estatal'. La catòlica no és una confessió estatal, formalment, però la llei no és igual per a les altres. Això és fora de discussió.

Té cap sentit continuar respectant aquest concordat? Especialment té cap sentit continuar respectant un concordat pensat per a l'Espanya de Franco i el seu entorn sociològic i que avui s'ha d'aplicar a una societat profundament laica, àdhuc atea, però també plural i amb múltiples religions convivint-hi?
La meua opinió simple i directa és que no. I per això crec que, malgrat les trampes diplomàtiques, revocar el concordat seria una important decisió política a prendre.

Mail Obert