Opinió

 

<52/169>

Vicent Partal

31.12.2012

El futur, dia a dia

És coneguda aquella definició d'Abraham Lincoln que diu que la millor cosa del futur és que sempre arriba dia a dia. Nosaltres, això, ho hem pogut copsar amb tot el detall imaginable en aquest 2012 que avui s'acaba. Segurament els historiadors l'acabaran reduint a la manifestació de l'Onze de Setembre, o a l'explosió de la primavera valenciana, o a la doble vaga general. O a una barreja de tot plegat. Però nosaltres sabem com les coses han anat canviant gairebé sense adonar-nos-en, un dia rere l'altre. Amb molt d'esforç i molta paciència.


L'arribada d'aquest futur l'hem assaborit i l'hem sofert, mig i mig. Però crec que no podem posar en dubte que aquest 2012 que deixem enrere, tot i ser d'una duresa extraordinària, és també la llavor del futur immediat. Al Principat, la independència ha fet un pas endavant que em fa l’efecte que ja és irreversible. Al País Valencià i a les Illes Balears, el règim del PP s'ha començat a enfonsar i, avui, copsar l'alternativa possible ja no és cap somni. A Europa la resposta persistent a l'ortodòxia de l'austeritat comença a fer trontollar els discursos oficials i obre camins...


No dic de cap manera que tot estiga bé. És clar que no. El dolor de la gent és massa evident. Ens trobem en un país que ha reculat dècades. On hi ha fam. On perillen els pilars bàsics de la societat del benestar. On es posen en qüestió drets que no semblava que mai poguessen ser discutits. On es desnonen famílies senceres mentre els bancs mantenen tancats pisos i més pisos. 


Tot això és dramàticament cert, però, a parer meu, també és cert que durant el 2012 hem posat les bases de molts canvis que espere que el 2013 vagen fruitant. Amb l'esforç, com sempre, de tothom. I amb la paciència que requereix saber que el futur arriba, però sempre dia a dia. 

Mail Obert