Opinió

 

<52/169>

Vicent Partal

12.12.2012

L'oportunitat de Wert

Ni The Economist no entén com és que el ministre Wert ha estat capaç d'organitzar aquest enorme conflicte amb la seua estúpida llei. Però, això dit, aprofitem l'oportunitat. També. Aprofitem-la per recordar que pel que fa a la llengua les fronteres estatals i autonòmiques (les que tenim ara o les que vindran) haurien de ser prescindibles. Perquè de català només n'hi ha un i tot allò que passe a la llengua, siga allà on siga, ens passa a tots.


De la reforma Wert només se n’escapen els de Catalunya Nord i els de l'Alguer –que tenen uns altres problemes. No sé ni tan sols si la defugiran a Andorra. Però a la majoria del país la lluita contra aquesta nova imposició hauria de servir per reforçar els lligams i per recordar, com deia Fuster, que 'o ens recobrem en la unitat' o no tenim futur.


Avui els partits polítics parlamentaris, fins ara, del Principat proposaran una possible plataforma comuna de defensa del català. I quan ho facen estaria bé que tinguessen en compte que l'agressió arriba també al País Valencià, a la Franja i a les Illes. Recordem que la primera manifestació pública contra la llei Wert, davant de Cort, es va fer a Palma. I que dissabte Castelló de la Plana farà una gran manifestació en la mateixa línia.


Abans-d’ahir SomEscola.cat, a l'acte de la plaça de Sant Jaume, es va referir implícitament a la convocatòria de Castelló per la Llengua. A Castelló dissabte, al costat de milers de valencians, hi haurà representacions oficials del Principat i de les Illes. Dilluns dos joves valencians van defensar la llengua de tots al congrés espanyol. Però ens necessitem encara més els uns als altres. La defensa del català correspon a tots els catalanoparlants, siga quina siga l'agressió i siga quin siga el territori agredit. I aquest és el camí que cal que seguim: no oblidar-nos els uns dels altres, perquè al capdavall tots som un.

Mail Obert