Opinió

 

<52/169>

Vicent Partal

06.12.2012

Sota sospita

Personalment crec que la incompetència és el motiu principal de les enormes dificultats que han tingut els catalans a l'estranger per a votar. Les dades concorden amb les de les eleccions gallegues i basques, de manera que és més fàcil de suposar que els funcionaris espanyols i l’entramat estatal són uns incompetents que no pas especular, en el bon sentit de la paraula, sobre una suposada intencionalitat.


Però, això dit, l'anàlisi dels vots empeny a una certa sospita. Els poquíssims vots que finalment han estat validats, que no arriben ni al 7% del cens, tenen un intens caràcter sobiranista. CiU i ERC guanyen percentatges de vot notables, un 4%, i el PSC, el PP i Ciutadans en perden. Si la xifra de participació de l'exterior s'hagués acostat a la de l'interior, parlaríem de tres o quatre escons sobiranistes més. Que no són pas poca cosa.


Hi insistesc: em sembla que és més causa de la incompetència que no de res més. Però l'estat hauria de tenir interès a esvair els dubtes, i això només ho arranjaria millorant d’una manera efectiva el servei. Cosa que, en vist de les declaracions d'aquests dies, no sembla pas que tinga intenció de fer.


Mail Obert