Opinió

 

<52/169>

Vicent Partal

17.12.2012

Aquest pacte ha de quedar ben lligat

Quan un govern té minoria és lògic que mire d’assegurar-se alguna mena de pacte que li done tranquil·litat durant els quatre anys de la legislatura. Però aquesta legislatura que comença avui no és de cap manera normal. És, serà, la legislatura més important de la història contemporània i, per tant, encara amb més raó el govern ha de bastir un acord que assegure l'estabilitat necessària per a afrontar el gran envit del referèndum. I en eixes circumstàncies, ben cert, no ve pas d'uns quants dies...


Ara importa que l'acord siga sòlid i que no es puga trencar per qualsevol cosa. ERC i CiU, per tant, han de ser forts en les pretensions i no pactar a la babalà, a corre-cuita. De què ens valdria un pacte ràpid que es trencàs a la primera dificultat o a la segona? Em sembla evident que totes dues formacions han entès que el missatge de les eleccions és que s'avinguen i dirigesquen juntes el procés, i aquest és el fet més important. Després tothom pot entendre que són partits que vénen de posicions molt enfrontades i allunyades i que, per tant, és lògic que la negociació no siga senzilla ni fàcil. No ens posem nerviosos, doncs, per això.


Ahir, a més, Iniciativa va fer un pas endavant que aniria bé que no restàs en el buit. Joan Herrera va dir que voldrien participar de la negociació sobre com fer el referèndum. Sense deixar de banda que ERC serà el principal aliat de CiU, la proposta d'ICV, si es pot concretar en alguna cosa, seria molt important. Perquè en el parlament que s'inaugura avui són quatre les forces disposades a fer el referèndum en aquesta legislatura, i si trobàssem una manera d'acordar-les, ni que fos parcialment, ben segur que ens faria a tots, al país, molt més forts encara.


Confiança, doncs, en la capacitat negociadora de tothom. Avui, justament avui, no hi ha gens de pressa.

Mail Obert