Opinió

 

<161/169>

Vicent Partal

08.06.2004

I si ho haguera fet el PP?

Des que vaig veure les imatges del desallotjament dels immigrants tancats a la catedral de Barcelona que estic estupefacte. Ahir volia escriure sobre la qüestió, però em sentia confús. Avui no em sent pas més clar, però ja sé què és que em violenta. No puc entendre que la policia puga entrar en una catedral, on es refugien, com han fet sempre, els més desasistits. No puc entendre que les consideracions polítiques passen al davant de la dignitat. I no entenc que s'haja fet tan poc escàndol. Si això ho haguera fet el govern del PP, estem segurs que no s'hauria organitzat un enorme guirigall i que ens hauríem esquinçat la roba a crits?
El debat és complex i requereix, amb tota probabilitat, de separar coses. Una cosa és el debat concret sobre els papers. Jo reconec que sent molta simpatia per la consigna 'papers per a tots'. És cert que també entenc els arguments, quan són seriosos, dels qui diuen que això no és possible. I sempre demane serenitat i claredat a l'hora de parlar d'aquesta qüestió. La demagògia és massa fàcil i serveix de ben poc. En aquest cas concret, per exemple, la resposta crítica a la tancada d'entitats clarament compromeses, com Càritas, em va deixar bastant convençut que havia estat inoportuna. I és evident que no tot allò que fan els immigrants per reclamar els papers ha de ser bo. D'acord fins ací. És possible, per tant, que no siga ni el moment apropiat ni la gent apropiada.
Però desallotjar-los per la força de la Catedral? Sobre el cardenal Carles, instigador del desallotjament, no en parlaré. El trobe, de fa anys, un personatge roí i menyspreable. Però, que no n'hem de parlar, de la calma (sorprenent) amb què el govern, els mitjans de comunicació i la societat hem reaccionat als fets? Crec que hi ha molta hipocresia en aquesta reacció (i voldria desvincular, tant com fóra possible, la tancada del desallotjament).
A mi, el desallotjament em va semblar indigne. Però, sobretot, em corseca pensar que aquest mateix desallotjament, fet per un altre govern, hauria mogut un escàndol. (N'hi ha prou de recordar la tensió que es palpava durant el tancament a l'església del Pi de fa anys, cada volta que apareixien senyals de la presència de policies).
Si ho fan, diguem-ne 'els nostres', ja és ben fet? Lamente no saber-me explicar millor...

Mail Obert