Opinió

 

<161/169>

Vicent Partal

02.06.2004

Pla als quioscos

Als quioscos d'una bona part del país (no tot, ai!) es pot trobar des de fa uns quants dies l'obra completa de Josep Pla. Amb tanta normalitat i dignitat com algunes obres d'autors en castellà. És una bona notícia que consolida una marxa lenta però consistent de recuperació d'aquest espai, amb iniciatives molt ben fetes en català. 'Descobrir', 'Cuina', 'Enderrock' o 'Sàpiens' (per esmentar les principals publicacions) aconsegueixen d'entrar amb gran força en el mercat del quiosc. Acostumats com ens hem acostumat a parlar d'allò que va malament, potser avui hauríem de parlar d'allò que va bé.
Es tracta d'un fenomen que ja no es pot considerar anecdòtic. Ja no és una revista, una flor que no fa estiu. Ben altrament, des de fa uns quants anys un seguit de publicacions han anat fent forat al quiosc i en les subscripcions, amb uns productes de molta qualitat i que tenen una magnífica resposta de públic. 'Sàpiens', per exemple, ven 26.562 exemplars de mitjana, segons dades de l'OJD. 'Descobrir' en ven 19.341. I 'Cuina' en ven 21.146. Comparem: el 'Playboy', per exemple, ven, a tot arreu i en espanyol, 35.856 exemplars. És clar que hi ha publicacions que en venen molts més, però les xifres són molt interessants. Especialment, si tenim en compte l'àmbit de venda. Aleshores aquestes publicacions esdevenen fins i tot capdavanteres. Això no ha nascut ara, és cert. Al costat, com a iniciadores d'una altra època, hi ha 'Cavall Fort' o 'El Temps' o 'El Triangle' i algunes publicacions veteranes més. Però la nova fornada arriba amb molta força i amb propostes molt nítides que cal seguir de prop i amb il·lusió. Les que ja tenim i les noves que no paren d'eixir ('Enderrock', per exemple, acaba de posar al mercat una publicació castellera).
I ara sembla que arribaran amb força els fascicles, com els dels llibres d'en Pla o com uns sobre bolets que es varen posar a la venda fa uns quants mesos, amb gran èxit. Tot des de la iniciativa privada i amb la voluntat de bastir empreses fortes que sostinguen un mercat lingüísticament normal. Fa il·lusió i és d'esperar que aviat es vegen amb cor d'arribar a Elx i a totes les puntes del domini lingüístic, que és, en definitiva, el mercat.

Mail Obert