Opinió

 

<161/169>

Vicent Partal

04.06.2004

Dir no a Bush i dir gràcies als Estats Units

El diari francès d'esquerres 'Libération' s'ho demanava ahir a tota plana: 'Comment dire non a Bush et merci a l'Amérique'. Bush ve a la Unió a commemorar els seixanta anys del desembarcament de Normandia. Els catalans del sud no tenim res a agrair als nord-americans. Per nosaltres, els Estats Units són Eisenhower abraçant en Franco. Però, pels catalans del nord i per la majoria d'europeus, els americans són una peça essencial de l'alliberament del nazisme i del retorn de la democràcia. Especialment en un dia com diumenge, quan es retran honors a milers d'herois britànics, canadencs i dels Estats Units, tots desconeguts, que varen deixar la vida a les platges de Normandia.
És delicat. Hi ha qui voldria interpretar el rebuig de Bush com una escopinada als cadàvers dels joves que varen lluitar contra Hitler. Amb això, tenim la demagògia ben servida. Però cal dir que aquells joves varen lluitar contra els nazis per la perversa ideologia supremacista que sostenien. Una ideologia que varen portar al paroxisme amb l'holocaust de gitanos i jueus. El supremacisme nazi posava en perill la pau i la llibertat a tot el món. I va ser contra això que es varen mobilitzar soviètics, britànics, canadencs, australians, americans i tots els resistents dels països ocupats.
La situació, obviament, no és pas la mateixa ara. Però hi té un punt en comú: si avui hi ha ningú que considere la supremacia com una doctrina lògica, és George Bush i la seua administració. No és, per sort, una supremacia 'racial'. Però sí que defensa una supremacia política que vol funcionar al marge de la societat internacional. Pitjor encara: que creu que els Estats Units tenen el dret d'imposar la seua política i interessos a la resta del món. I la fractura oberta en la societat internacional per l'atac a l'Irac ho demostra.
Per això, aquests dies, manifestar-nos contra George Bush i la seua política supremacista és el millor homenatge que podem fer als herois de Normandia.

Mail Obert