Opinió

 

<161/169>

Vicent Partal

07.06.2004

A votar

Els actes de campanya dels partits fan figa, amb audiències inferiors a les previstes. Les eleccions europees o bé no interessen, o bé arriben en un moment que ja estem esgotats de tantes emocions polítiques com hem hagut de suportar aquest inacabable curs. Però diumenge hi ha molta cosa en joc.
Si aquesta setmana les coses no s'arreglen, no seria estrany que diumenge les eleccions europees ens situaren col·lectivament al bloc dels euroscèptics. Que és on menys de la meitat del cens electoral vota, a l'hora d'elegir el Parlament de la Unió. I tanmateix hi ha prou interessos en joc per a cridar a un vot més ampli. En primer lloc, i sobretot, el procés de construcció europea. L'ampliació, la constitució i la remodelació del parlament són matèria suficient de debat polític. Nosaltres, a més, hi afegim la presència del català a Europa (si votem poc, tenim menys credibilitat...). I no sols això. Hi ha també la revenja de l'11M (si guanyara el PP, el fastigueig seria intens...), o la primera marca que els temps canvien (una baixada significativa del PP al País Valencià, per exemple, donaria ales al canvi per al 2007). I encara hi ha les dades que podem aconseguir sobre la implantació dels grups més ideològics (com la varietat de verds o les CUP), que tenen en aquestes eleccions terreny adobat. I la reacció a Euskadi per la il·legalització estúpida d'HZ. I...
Esperem, tanmateix, i vegem com va la darrera setmana de la campanya per imaginar si la tendència variarà. Però, de moment, ja comença amb una altra picabaralla de vol gallinaci entre aquests dos grans espanyols que són José Borrell i Jaime Mayor. Ara diu que es piquen la cresta per si van al debat de TVE o d'Antena3. Criatures!

Mail Obert