Opinió

 

<159/169>

Vicent Partal

17.09.2004

Detencions al Raval

Els mossos han detingut al Raval un grup de paquistanesos, segons que sembla. Ningú no hi ha fet gaires escarafalls, encara que no s'entenga el perquè d'aquesta detenció. De primer es va dir (i ja no sé si és veritat) que l'havia ordenada l'Audiència espanyola. Després es va donar entenent (i ja estic tan confós que no sé si es va dir o no) que eren d'al-Qaida. Després, que no eren d'al-Qaida, sinó que els havient trobat exemplars de l'Alcorà a casa (jo també en tinc un, això és delicte?). Més tard va 'transcendir' que, en realitat, eren delinqüents comuns. I ara sembla que els han detinguts perquè 'movien molts diners'. Té una pinta molt estranya tot plegat. I preocupant.
La redacció de VilaWeb és, des de fa un any, al barri del Raval de Barcelona. Ens hem acostumat a viure enmig d'una nombrosa comunitat paquistanesa que no origina, fins on he pogut veure, cap mena de problema (tret d'un acaparament immobiliari que disgusta, amb raó, als altres habitants del barri).
Des de les detencions dels deu paquistanesos l'ambient s'ha enrarit una mica. No gaire. Però he sentit comentaris desagradables, racistes, d'alguna persona al carrer. I m'ha semblat notar una mirada perplexa i preocupada en alguns veïns. A les botigues hi ha cartells en urdu, però no sé què diuen. N'hi ha que semblen nous, però ignore si fan referència als fets en qüestió. Fets que, de totes maneres, són greus.
Són greus perquè cap ciutadà d'aquest país (amb independència del seu origen) no hauria de passar per aquest tràngol. De dir que són d'al-Qaida a dir que els han detinguts perquè movien diners hi ha una diferència enorme. No sé si han comès cap delicte, però sé que no és normal de donar versions tan contradictòries en quaranta-vuit hores. Ara, allò que em sembla més greu és la tranquil·litat amb què els no-paquistanesos hem reaccionat. Com si no ens afectara. La majoria ens ho hem mirat amb una certa curiositat, però a distància. Potser la ignorància hi fa molt. No tenim prou coneixement de qui són, de què pensen i de com actuen, i això ens complica la visió de les coses. Però la ignorància no ens hauria d'impedir d'estar alerta en una actuació policíaca que és, si més no, tremendament estranya.

Mail Obert