Opinió

 

<159/169>

Vicent Partal

20.07.2004

El Front del Sí

Tal com van les coses, podria haver-hi un efecte suplementari ben interessant del referèndum sobre la constitució europea. Si tots els grups de base nacional votassen 'no', es dibuixaria amb claredat un Front del Sí esfereïdor, format pel PP i el PSOE, amb totes les variants que tenen al nostre país.
Si això passava, cosa ara com ara factible, tindríem un notable canvi de guió quant a les relacions polítiques del nostre país. I no dic res, si, a sobre, guanyàvem. Els del no.
Si CiU, el BNV, el PSM, Esquerra, ICV, l'Entesa i Esquerra Unida de les Illes són capaços de posar-se d'acord i fins i tot de fer una campanya conjunta o força similar, el ritme del país es veurà alterat de soca-rel. En cas de victòria del no, sobretot. Perquè implicaria que un sí sobiranista no solament és possible, sinó també real, i que, per tant, qualsevol projecte independent de futur seria més legitimitat que mai, i més a tocar de la mà que mai. Això sense tenir en compte l'enorme impacte que un no català rotund causaria en les institucions europees.
Cal esperar que tots els partits involucrats sàpiguen veure també aquest aspecte de la qüestió i tinguen la generositat necessària per a fer-lo possible.

Mail Obert