Opinió

 

<159/169>

Vicent Partal

23.06.2004

Per què no ha de declarar Aznar?

Ahir es va fer pública la llista de persones que acudiran a declarar davant la comissió investigadora de l'11-M, constituïda al Congrés espanyol. Sorprenentment, el PSOE i el PP s'han posat d'acord per evitar la compareixença de José M. Aznar (i se suposa que de José Luís Rodríguez Zapatero). Això només es pot considerar una ensarronada, i molt greu, de la ciutadania en general. Com pot actuar una comissió d'investigació sense demanar res al principal culpable de la situació? Per què vol tapar Aznar, el PSOE ? Zapatero va arribar al poder aixecat per l'onada d'indignació contra les manipulacions d'Aznar. I és així que ho paga el líder socialista espanyol? És aquest el seu compromís amb els electors? Això és greu. Molt greu.
Després d'uns primers dies enlluernadors, amb la retirada de les tropes de l'Irac o la promesa de fer del català llengua europea, Zapatero comença a ensenyar una cara que no s'adiu gens amb l'actitud que prometia. Per més que hi cavil·le, no trobe cap argument per a no fer declarar Aznar. Puc entendre que el PP prove d'evitar-ho. Però que ho prove el PSOE, no em cap al cap. En nom de què? Dels alts interessos de l'estat? Uf! En canvi d'algun favor que no ens expliquen? Uf! Perquè no volen que la comissió siga realment operativa? Uf! Perquè, una volta arribats al poder, ja no els interessa aclarir què va passar aquells dies horribles? Uf! No anem bé. Així no.

PD: Els lectors que s'hagen ocupat de mirar-ho deuen haver comprovat que també em demanen, a mi, de declarar en aquesta comissió del Congrés. L'explicació és simple. Martxelo Otamendi i jo vàrem publicar un llibre titulat '11M, el periodisme en crisi' (Ara Llibres). Aquest llibre analitza la manipulació i la desinformació dels dies posteriors als atemptats. Per això ERC ha proposat ara la nostra participació, i la de periodistes i experts com Manuel Castells, el director d'El Periódico Antonio Franco, o els corresponsals de The Guardian o La Repubblica. Alguns altres grups polítics també han proposat noms diversos relacionats amb els mitjans de comunicació.

Mail Obert