Opinió

 

<157/169>

Vicent Partal

28.10.2004

Quan els governs van contra el parlament

Que la Unió Europea té un sistema polític complicat, ja ho sabíem. I ara Barroso hi ha topat de cara. El futur (supose) president de la Comissió no pot triar els seus comissaris perquè els trien els governs. Pot decidir de quina cartera es faran càrrec, però no els individus. I en conseqüència, per protegir els interessos dels estats, el Parlament sols pot rebutjar la comissió en ple i no un dels comissaris. Importa més la negociació entre els estats que no pas el vot popular. El resultat és sobre la taula: el caos institucional. De moment els actuals comissaris hauran d'ocupar el càrrec més temps que no volien i la Unió es trobarà en fals, precisament en el delicadíssim moment de la ratificació de la constitució.
D'ací a un mes Barroso ha d'haver convençut els governs que li deixen canviar alguns noms (Buttiglione és el més qüestionat, però Kroes i Kovaks tampoc no desvetllen entusiasme). I si no els canvia, és probable que la Comissió no guanye el vot del Parlament. Aleshores sí que la crisi serà total. Molt més que no pas ara.
Però, en el fons, allò que es torna a demostrar és que la reculada del procés d'unitat europea no dóna bons resultats.
Cada vegada més, els estats pressionen per convertir la Unió en un simple fòrum intergovernamental, i cada vegada és més evident que això, i les regles estúpides de protecció dels interessos estatals que se'n deriven, menen la Unió a mal port.

Mail Obert