Opinió

 

<157/169>

Vicent Partal

13.10.2004

Quatre gats

Ahir José Bono per justificar la presència d'un voluntari nazi a la desfilada de Madrid va dir: 'Si haguérem de fer fora d'Espanya els qui van formar a la División Azul, els qui un dia van cridar visques a Franco i els qui van portar camisa blava, no restarien més que quatre gats'. Tremenda, la frase. I aclaridora com poques. 'Quatre gats', diu Bono, eren els qui anaven contra Franco. Quatre i comunistes, podria haver afegit. I sols li hauria mancat de donar les gràcies a la dictadura per haver-nos portat la democràcia. Que seria la conseqüència lògica de la seua frase: si només 'quatre gats' no anaven amb Franco..., aleshores no va haver-hi lluita per la llibertat, ni sindicats fent pressió a les fàbriques, ni nova cançó, ni assemblees unitàries, ni ETA o FRAP, ni capellans obrers, ni res, ben res. 'Quatre gats' que no anaven amb Franco. I prou. La resta de ciutadans n'estaven encantats, del Caudillo, veritat? Ai mare! Però aquest personatge, ja sap què diu?
Bono, amb Zapatero com a responsable màxim del govern espanyol, ha protagonitzat un dels espectacles més lamentables d'aquests darrers anys. No solament ha retut homenatge a un dels pitjors episodis de la història del seu país, sinó que, a sobre, pretén justificar-ho i, per fer-ho, justifica la dictadura. Si solament érem 'quatre gats' els qui no portàvem camisa blava, ni vàrem apuntar-nos a l'exèrcit nazi, ni vàrem cridar visques a Franco, aleshores el dictador tenia raó quan deia que el país li feia costat i que sols un conturbeni judeo-maçònic el volia fer fora. Hi haurà qui dirà que Bono ha fet, simplement, una relliscada dialèctica. No ho crec. Perquè, si només fóra una rellsicada verbal, no se li hauria ocorregut la barbaritat de fer desfilar el camarada de la División Azul perquè l'aplaudiren. És alguna cosa molt més profunda i perillosa.
Per cert, i Zapatero, el 'mister Yes-man' que ja en diuen alguns corresponsals estrangers, pensa fer-hi alguna cosa, en tot això, o és que el tarannà solament dóna per a somriure? Perquè ell, com a president del govern espanyol, és el responsable últim de tot aquest embolic. Si no diu res, vol dir que combrega amb les peculiars idees de Bono? El farà dimitir? O intentarà convèncer el canceller alemany que els nazis eren bona gent i que els partidaris de la llibertat eren quatre gats i prou? Pagaria per veure la cara dels polítics alemanys en sentint una frase semblant...

Mail Obert