Opinió

 

<157/169>

Vicent Partal

11.10.2004

El suport de Carles d'Anglaterra al gaèlic escocès

Aquesta setmana passada ha estat important per a Escòcia. Ha inaugurat solemnement el nou parlament (que, per cert, inclou a la web una versió catalana). I Carles d'Anglaterra, que a Escòcia rep el tractament de Duc de Rothesay, ha fet una visita destacada a Sabhal Mòr Ostaig, la principal institució escolar en llengua gaèlica. En un discurs que la premsa escocesa i britànica han destacat sobremanera, Carles va dir que el gaèlic enriquia la cultura escocesa i que Escòcia havia de tenir una cura especial per un tresor tan gran, perquè si és perdia a Escòcia, el món el perdria. També va afirmar que hi havia poques responsabilitats tan importants com la de mantenir viva i actual la llengua gaèlica. Fins i tot va animar els escocesos a seguir l'exemple de Gal·les, on la llengua cèltica pròpia té un paper molt més important que no a Escòcia, que la té reclosa a les Terres Altes, lluny de les grans ciutats.
Al final de la visita Carles d'Anglaterra, segons els diaris escocesos, es va comprometre a donar suport als moviments que lluiten per la recuperació del gaèlic. De fet, ja és patró des de fa anys de Sabhal Mòr Ostaig.
Ja ho sé que hi haurà qui dirà que donar suport a una llengua en estat quasi d'extinció és molt senzill i gratificant i que Carles d'Anglaterra no és cap model tampoc. D'acord. Però, tot i amb això, quina diferència amb el Juan Carlos i aquella falòrnia, segons la qual l'espanyol no havia estat mai llengua d'opressió!

Mail Obert