Opinió

 

<157/169>

Vicent Partal

20.10.2004

Alerta americana

Quan ja no manquen ni dues setmanes per a les eleccions dels Estats Units, s'han disparat les alarmes sobre la possibilitat que torne a repetir-se una situació com la de fa quatre anys, quan va ser el Tribunal Suprem qui va decidir, a la vista del desgavell de Florida, qui era el president. La pregunta és, tanmateix, si els Estats Units podran suportar dues eleccions seguides tacades per l'ombra d'un resultat apanyat.
Aquesta vegada la tensió podria ser més forta i tot. Els demòcrates estan escarmentats per allò que molts consideren un robatori descarat, l'any 2000, i han posat en marxa una enorme maquinària per incitar al vot, que va des de rondes de cantants i actors repartint prospectes a coses tan insòlites com una associació de clubs 'privats' que, amb el servei, facilita la inscripció electoral.
Les màquines, el sistema de votació, no ha millorat. I les pistes indiquen que a estats com Florida, governat pel germà de Bush, s'han tocat les llistes electorals en una proporció encara més gran que no l'any 2000, quan hom va impedir que un gran nombre d'afroamericans votara, sobre la base d'una llei antiga que impedeix de votar, per exemple, als qui tenen una multa d'aparcament.
Quatre anys després aquestes eleccions són bàsiques per a la credibilitat dels Estats Units, a l'interior i a tot el món. A mi, Kerry no m'entusiasma gens, pero qualsevol cosa és preferible a Bush. I fóra terrible que el país que presumeix de ser la més gran democràcia del món projectara sobre la resta del planeta l'ombra d'un frau que molts interpretaríem com un autèntic cop d'estat.

Mail Obert