Opinió

 

<157/169>

Vicent Partal

26.10.2004

Un dia normal. Normals per un dia

El ministre Montilla va fer ahir unes declaracions tan inesperades com importants. Va dir que el govern espanyol canviava de posició respecte dels dominis catalans d'internet (tant del territorial del Principat, .ct, com del lingüístic, .cat). L'actitud del govern espanyol anterior, el del PP, es resumia en un no, no i no. S'entén, per tant, que ara el govern espanyol no ens posarà pals a les rodes i que acceptarà la vella reivindicació dels internautes catalans d'identificar-se a tot el món amb sufixos propis.
Hi ha gestos que indiquen canvis. La retirada de les tropes espanyoles de l'Irac va ser el signe del nou tarannà de Zapatero en política internacional. Aquest anunci de Montilla és ara el gest més clar, en el sentit que, això de l'Espanya plural, s'ho creuen els qui ho prediquen. Un canvi rotund, que no és senzill d'assumir i que, per tant, cal apreciar en el valor exacte que té. Els qui no creiem en Espanya, ni que siga plural, em pense que no hauríem de menystenir-lo, perquè indica una tendència, que no passa perquè sí, que juga en favor nostre.
Ara, aquest gest que avui ha anunciat Montilla s'ha de concretar; igual que a Fresno caldrà concretar el reconeixement internacional de la selecció d'hoquei. I tot plegat, aquestes dues concrecions, ens donarà la mesura del canvi que el govern espanyol està disposat a assumir.
Mentrestant, cal dir que ahir al vespre la sensació dolça era la de ser, per unes hores, un país normal. Amb matrícula pròpia a internet. I herois que guanyen mundials esportius sense disfressar el país d'on vénen.

Mail Obert