Opinió

 

<155/169>

Vicent Partal

03.12.2004

Votants contra militants

Fa uns quants anys Bill Clinton va moure una polèmica important dient que ell volia tenir votants, no militants. I aquest és un debat que em fa la sensació que viuen molts polítics i molts partits, dividits entre fer cas dels militants o fer cas dels votants.
El darrer episodi d'aquesta mena, l'ha experimentat el Partit Socialista Francès amb el referèndum sobre la constitució europea. Els 120.000 militants han votat en un referèndum intern que han guanyat els partidaris del sí. El mètode, tanmateix, ha despertat suspicàcies. Inevitablement.
Què passaria si el PSF demanés el no i els seus votants s'inclinessin pel sí?, demanaven els partidaris de l'actual direcció del partit, com un dels arguments essencials de la campanya electoral interna. I si el PSF diu que sí i França acaba dient que no?, es demanen ara els de l'ala esquerra dels socialistes francesos. Sotmetre a referèndum dels militants una decisió de tant de gruix polític com el signe del vot d'un referèndum és un encert en termes de democràcia interna, però pot fer veure massa les diferències entre militants i votants, segons el resultat del referèndum de debò: el que farà tothom, siga militant d'un partit o no.

Mail Obert