Opinió

 

<153/169>

Vicent Partal

31.12.2004

Euskadi té un pla

Hi ha pacte? Més enllà de les espectaculars conseqüències de la votació d'ahir al Parlament Basc, la pregunta que es fa avui mig Euskadi és si el PNB i Sozialista Abertzaleak han pactat o no. Com a dada anecdòtica, però no secundària, val la pena d’observar que mentre la votació es feia a l'edifici del Parlament basc, al carrer la policia basca dissolia una manifestació de l'esquerra abertzale.
L'aprovació del Pla Ibarretxe és una notícia important en si, és clar. Significa que Euskadi proposa a Espanya i a la Unió Europea un canvi de marc institucional. Que no és poc. No és allò que la cridòria espanyolista dóna entenent, però és un pas cap a la sobirania de dimensió històrica. Per més que no deixi de ser un pla i prou. Allò que realment importa és saber si la fractura del nacionalisme basc s'ha acabat, si els ex-Batasuna confirmen amb aquest pas l'aposta pel final d'ETA que varen escenificar al míting d'Anoeta i si, per tant, més enllà de plans circumstancials, una possible majoria de bascos considera que ja no hi ha motius per a seguir el camí autonòmic.
Perquè si fos així, si fos aquest l’esquema que es perfila després de la votació d'ahir, que el Pla Ibarretxe tire endavant o no és una simple anècdota. Molt important, sí. Però anècdota. Perquè allò que serà substancial, si hi ha acord entre el PNB i SA, és que el bloc nacionalista basc s’haurà decidit a abandonar la via nascuda de la constitució espanyola del 1978. El lehendakari va ser contundent, quan va dir que tan sols els bascos, però tots els bascos, decidirien sobre el seu futur. I precisament és això, aquest enunciat tan simple i lògic, que no resulta previsible ni acceptable en l'actual marc espanyol.
A partir d'ací s'obre una etapa complicada i apassionant. Al País Basc i a tot l'estat. El comunicat de la Generalitat de Catalunya d’ahir al vespre, destacant el 'respecte' al debat, però sense dir res del resultat, dóna una idea notable de l'impacte que la nova situació basca tindrà a tot arreu. L'exigu comunicat de la Generalitat es concentrava, en el segon punt, a negar tota possible comparació entre la reforma de l'estatut i el Pla Ibarretxe. M'explique, si dic que, al comunicat, s'hi sentia la por?

Mail Obert