Opinió

 

<121/169>

Vicent Partal

24.01.2008

Així no

L'amenaça del terrorisme d'arrel gihadista és greu. Probablement és l'afer més important, en termes de seguretat, que Europa té al davant. Però, precisament perquè és tan important, no es poden consentir actuacions com les que hem vist al Barri del Raval fa poc. Ignore si són culpables o no, o si volien atemptar. Però sé que el paper redactat pel jutge de l'Audiència Nacional espanyola, Ismael Moreno, és d'una manca de rigor tan gran que resulta inacceptable. I les conseqüències que se'n deriven, també.

Hi insistesc: no sé si els detinguts són culpables o no. Però sé que, un cas que causa una alarma social tan greu, no es pot despatxar amb un relat inconsistent i unes acusacions que no s'aguanten. No es pot dir (filtrar) que aquest cap de setmana s'havia de fer un atemptat suïcida al metro de Barcelona, i no donar-ne, tot seguit, explicacions concretes, exhaustives i clares. El fet és tan extraordinari que requereix explicacions extraordinàries, i no sols no ens n'han donada cap, sinó que encara ens han omplert de dubtes, molts més que no en teníem.

I el preu és car. Ahir va haver-hi situacions de tensió al metro de Barcelona per la presència de barcelonins d'origen paquistanès. Per a una bona part de la població el titular escandalós és la realitat i al-Qaida va ser a punt de matar els qui dissabte vam agafar el metro. És greu. És molt greu. Sobretot perquè ara resulta que, després de la detenció, de la investigació i del testimoni davant el jutge, ens hem de fiar, com a única prova, de la declaració d'un confident. No es pot presentar res més. I això és molt poc per a un afer tan excepcional.

Mail Obert