Opinió

 

<113/169>

Vicent Partal

13.01.2009

Tremosa

CiU ha mogut fitxa. Eixint del guió previst ha designat Ramon Tremosa cap de llista de les eleccions europees. Ni Guardans ni López Tena, doncs. Descartats aquests dos noms, és evident que Tremosa és un sobiranista solvent que té una influència guanyada a pols en matèria econòmica i que desperta simpaties més enllà de CiU mateix que ningú no discutirà. Un bon nom, sens dubte.

La segona part de la qüestió és saber ara amb qui aniran a les eleccions. Hi ha tres alternatives, si més no, sobre la taula. Primera, anar sols, o amb els Blocs valencià i mallorquí. Segona, repetir el Galeuscat. Tercera, intentar una candidatura de consens amb les altres forces catalanistes, notablement amb Esquerra Republicana. CiU va descartar fa dies aquesta tercera opció, però ahir Esquerra va saludar amb entusiasme la candidatura d'un Ramon Tremosa que també podria haver estat perfectament candidat d'Esquerra i que, en el moment degut, va encapçalar amb Elisenda Paluzie el grup d'economistes que demanava el no a l'estatut. Galeuscat, finalment, no sembla tenir gaire bona salut ni Convergència sembla contenta del resultat, de manera que tinc la seguretat que els convergents ponderen seriosament l'alternativa d'anar sols.

Ara, si ho acabaren fent, crec que no hauríem de perdre de vista una cosa: Convergència veu ara obrir-se-li al davant un bon moment electoral. El desgast del govern és clar i en totes les enquestes la coalició nacionalista puja, perquè arreplega una part significativa del vot desencantat del tripartit. En aquest context, sembla normal que CiU vulga aprofitar la conjuntura per consolidar la idea de la Casa Gran del Catalanisme. I això, no li ho pot retreure ningú, encara que, a alguns, a mi com a mínim, els agradaria que no tancara les portes a una coalició amb els republicans i, fins i tot, amb Iniciativa. Pensant en el futur, sobretot.

Mail Obert