Opinió

 

<113/169>

Vicent Partal

09.01.2009

Un despropòsit preocupant

La imatge que vam veure ahir és insòlita: el president del País Basc en un jutjat, acusat d'haver dialogat en favor de la pau. I no solament ell, encara que la seua presència era molt indicativa: al seu costat hi havia els caps del Partit Socialista i de l'esquerra abertzale. És a dir tots els qui, una hora o altra, han mirat d'arribar, d'una manera sensata, a la pau. El despropòsit faria riure, però és molt preocupant.

En primer lloc, institucionalment. És molt difícil d'explicar que a l'Europa del tercer mil·lenni un tribunal admeta a tràmit una querella com aquesta. Que una part de l'extrema dreta espanyolista afirme que una reunió formal en un marc de negociacions de pau siga un delicte entra dins una certa lògica. Què no és delicte, per ells? Però que un tribunal s'avinga a tramitar-ho indica que alguna cosa falla.

I segurament que falla l'esperpent polític en què s'ha ficat, ben especialment, el PSOE. Acceptant, com ha acceptat, que les lleis es poden ‘modular‘ segons la situació política, s'ha trobat que ara són ells els ratolins que han fet mos al formatge. No és seriós posar fora de la llei un partit polític, quan uns pocs mesos abans has dinat amb els seus representants en un ambient agradable. No és seriós fer dir a les lleis, perquè ara convé, que ‘tot‘ és ETA i convertir un grup armat clandestí en una cosa tan difusa que qualsevol ciutadà basc en pot formar part gairebé sense saber-ho. Però ahir en van tocar el preu. I en el preu tenen la penitència.

Mail Obert