Opinió

 

<113/169>

Vicent Partal

12.01.2009

Ni Alacant ni París: Màlaga!

Llig en un diari barceloní que he d'estar content perquè, amb el TGV, Andalusia és ara a menys de sis hores de Barcelona. Sembla que el tren va més ràpid des d'aquest cap de setmana en qualsevol direcció, excepte en les que m'interessen a mi: perquè vas de Barcelona a Màlaga pràcticament en el mateix temps que et costa anar a Alacant, i perquè Màlaga és a la mateixa distància que París, però a París no puc anar-hi a la velocitat que vaig a Màlaga. I per això volen que estiga content?

Volen que estiga content i m'ensenyen, en uns mapes molt dibuixats, que l'any 2001 anar de Barcelona a Sevilla amb tren (supose que volen dir amb el millor) costava deu hores i trenta-cinc minuts i, en canvi, des d'aquest cap de setmana costa cinc hores i quaranta-dos minuts. Jo sóc favorable a tot allò que siga afavorir la mobilitat, com també trobe fantàstic que hagen rebaixat el temps a la meitat en vuit anyets. De la mateixa manera, va i resulta que anar a Màlaga costava dotze hores i vint-i-cinc minuts el 2001 i que ara costa cinc miserables horetes i tres quarts. I això és rebaixar-ho molt més que la meitat.

Per aquest motiu hauria d'estar content. Però ho explicaré d'una altra manera. Ara, amb tren, es va igual de ràpid a Màlaga que a Alacant. Pam amunt pam avall. Si agafes l'Euromed, segons l'hora, ets a Alacant en cinc hores justes o una miqueta menys. Però, atenció a la dada: de Barcelona a Màlaga hi ha mil vint-i-quatre quilòmetres, mentre que de Barcelona a Alacant n'hi ha cinc-cents cinquanta-dos. O siga la meitat.

I un segon greuge comparatiu, si Màlaga és a mil vint-i-quatre quilòmetres de Barcelona resulta que París és a mil trenta-set. O siga, que aquell somni de plantar-nos en cinc hores a París des de Barcelona, no el podem encara ni ensumar, però en canvi a Màlaga sí que hi podem anar ben rapidet. Recorde haver sentit promeses que l'any dels Jocs Olímpics Barcelona tindria aquesta connexió de cinc hores amb París. Mira-t'ho: Màlaga sí, París ni en pintura.

Per acabar-ho d'adobar: el 1999 tardàvem, amb tren, dues hores i cinquanta-cinc minuts a anar de València a Barcelona o viceversa i l'any 2009, la setmana passada, per exemple, vaig trigar-hi les mateixes i exactes dues hores i cinquanta-cinc minuts. Al cap de deu anys i després d'haver aguantat governs del PSOE i del PP.

Mail Obert