VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 28/09/2009 - 06:00h

La 'píndola de l'endemà' ja es pot comprar lliurement a les farmàcies

Per adquirir-la no cal recepta mèdica ni es té en compte l'edat de la dona · El preu és de divuit euros

A partir d'avui, les dones que ho necessitin poden comprar a qualsevol farmàcia l’anticoncepció hormonal d’urgència, més coneguda per 'píndola de l'endemà', sense cap mena de prescripció mèdica. En el moment de dispensar-la, els farmacèutics explicaran a les usuàries com i quan s'ha d'utilitzar i les informaran sobre els altres mètodes anticonceptius i sobre les maneres de prevenir les infeccions de transmissió sexual.

Aquesta mesura, anunciada ara fa sis mesos per la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, s'emmarca en l'estratègia de salut sexual i reproductiva del ministeri de Salut i el d'Igualtat per reduir embarassos no desitjats i avortaments, car només al 2007 es van registrar a l'estat espanyol 10.600 embarassos no volguts. Aquest mateix any es van produir 112.138 interrupcions voluntàries de l'embaràs, 6.273 de les quals es van fer en menors. Tan la ministra de Sanitat com la consellera de Salut, Marina Geli, han recordat que la píndola no és pas un mètode anticonceptiu més, sinó una solució per a situacions d'emergència.

Els efectes de la píndola

Aquest anticonceptiu serveix per bloquejar la implantació de l'òvul fecundat i té un alt grau d'eficàcia, especialment si es pren durant les setanta-dues hores després del coit. Els professionals recorden, però, que l'ús habitual d'aquest mètode no és recomanable, car pot tenir alguns efectes secundaris, a més de causar l'alteració del cicle menstrual.

Un protocol polèmic

La ministra Trinidad Jiménez va qüestionar el protocol consensuat pel govern català i el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya sobre la venda de la píndola postcoital a les farmàcies, segons el qual els farmacèutics poden decidir, després d'una entrevista prèvia i confidencial amb les usuàries, si dispensen o no la píndola. Segons la ministra, aquest protocol, que no és vinculant, potser s'haurà de revisar perquè 'podria vulnerar el dret establert pel ministeri de Sanitat'. La consellera Geli, per la seva banda, va defensar la capacitat dels farmacèutics de decidir a qui dispensen la pastilla: 'actualment hi ha consens sobre el fet que els farmacèutics han de fer el mateix que fins ara feien els metges', va declarar, i es va mostrar convençuda que la conselleria i el ministeri es posarien d'acord. Geli va recodar també que el Principat ha estat pioner en la dispensació de la píndola postcoital des del 2004.

Actualment, la 'píndola de l'endemà' es dispensa lliurement a 15 països europeus, com França, Gran Bretanya, Holanda, Bèlgica, Grècia, Portugal, Suècia i Suïssa, entre d'altres.

 
+ Web informativa sobre la contracepció d'emergència, de l'Institut Català de la Salut.
+ Més informació i materials addicionals sobre la píndola, a la web del ministeri de Sanitat.
+ Departament de Salut, de la Generalitat de Catalunya.
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA