VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIUMENGE, 12/07/2009 - 19:23h

Els tres membres del govern avalen la proposta de finançament mentre CiU la considera il·legal

Montilla diu que la proposta és 'justa i estatutària', ICV qualifica l'acord d'excel·lent i Esquerra es felicita per haver aconseguit 3.800 milions d'euros addicionals · Salgado afirma que els recursos addicionals superaran els onze mil milions el 2012

Els tres membres del govern han donat el vist-i-plau a la proposta del govern espanyol del nou model de finançament. El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha comparegut a migdia per informar que el partit donava, finalment, suport a la proposta, després que divendres digués que els avenços eren insuficients. Per visualitzar el suport del govern a la proposta, que encara no ha estat aprovada, també han comparegut el secretari general d'ICV, Joan Herrera, i, més tard, el president de la Generalitat, José Montilla, i han afirmat que aquest era un bon finançament.

Montilla qualifica la proposta de justa i estatutària

El president de la Generalitat, José Montilla, s'ha felicitat per l'acord assolit entre la Generalitat i el govern espanyol i ho ha qualificat de 'victòria de la justícia' i 'd''èxit de país'. Montilla ha agraït la tasca dels responsables de les forces polítiques que donen suport al govern, 'en particular' a Esquerra en el tram final de la negociació, i ha destacat també 'l'habilitat del conseller Castells, que ha dirigit un procés llarg i difícil' per aconseguir l'acord.

Montilla ha assegurat que el nou model compli 'escrupulosament' l'estatut i ha sentenciat: 'Catalunya ha demostrat que sap dir no quan toca i dir sí quan la proposta és justa i estatutària.'

ICV confirma el sí a un acord 'excel·lent'

El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, ha qualificat el nou model d'excel·lent i ha atribuït l'acord a la 'unitat i fermesa' demostrada pel govern. D'una altra banda, ha instat CiU a unir-se a la societat civil, als sindicats, a la cambra de comerç i a l'executiu en la defensa 'del millor finançament de la història de Catalunya' en comptes de situar-se al costat del PP.

Herrera ha insistit que, tot i que la xifra era important, 'encara ho era més el model', i ha dit que aquest garantia a Catalunya d'incrementar els recursos i situar-se per damunt de la mitjana estatal.

CiU insisteix que la proposta vulnera l'estatut

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, en canvi, ha reiterat que la nova proposta de model de finançament vulnerava l'estatut d'autonomia i, per tant, que no l'acceptava. 'És molt pitjor del que esperàvem, el govern del PSOE ha dinamitat l'estatut', ha dit Puig, qui ha afirmat que era el mateix model que havia presentat Solbes al desembre, per la qual cosa s'ha demanat 'què ha canviat' perquè aleshores el govern el rebutgés i ara l'hagi acceptat.

Felip Puig ha demanat a Esquerra per què havia acceptat una proposta que no compleix l'estatut si, en el seu moment, va dir no a l'estatut per considerar-lo insuficient. En aquest sentit, ha dit que la decisió d'Esquerra era 'incomprensible' des d'un 'punt de vista patriòtic i de coherència' i que només podia entendre's perquè 'Esquerra continuava prioritzant la seva estabilitat en el govern'.

'No es compleix ni el calendari, ni el model, ni les xifres ni la cistella dimpostos ni tampoc el termini fixat a l'estatut', a banda de no complir-se el principi d'ordinalitat, ha dit Puig, qui considera que 'aquest és un acord de renúncies.'

A parer de CiU, el govern català fa 'la feina bruta del Tribunal Constitucional', en acceptar un acord que no compleix amb una llei orgànica, com és l'estatut d'autonomia. 'El tripartit és còmplice d'una cerimònia de confusió i engany'.

Vist-i-plau d'Esquerra

Després de més de tres hores de debat i algunes veus receloses, el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha comparegut per anunciar la decisió d'Esquerra i ha afirmat que el govern espanyol havia cedit a les seves exigències.

'Hem assolit els objectius': els 3.800 milions d'euros addicionals d'aquí a quatre anys, retallar el dèficit fiscal i superar, per primera vegada, la mitjana estatal. Esquerra calcula que el model donarà a Catalunya 3.855 milions i que quedi 5,6 punts per sobre de la mitjana espanyola el darrer any d'aplicació del model, que els republicans accepten que sigui el 2012 i no el 2011, tal com preveu l'Estatut. Ara bé, Puigcercós ha avisat que la formació estaria atenta perquè la nova Llei Orgànica de l'Estat (LOFCA) compleixi fil per randa l'acord.

Puigcercós ha dit que avui era 'un dia històric' perquè s'havia aconseguit un 'molt bon acord de finançament'. I ha afegit: 'Sabem que aquesta no és la solució definitiva al dèficit fiscal, però només quan siguem un estat podrem afirmar que s'ha acabat aquet problema. Amb tot, aquest és un bon acord pel país perquè retallem una tercera part del dèficit fiscal, si tenim en compte l'acord i hi afegim la disposició addicional tercera de l'estaut'.

Més d'onze mil milions el 2012, segons Salgado

'S'aportaran uns recursos addicionals al nou sistema de finançament que seran lleugerament superior als 11.000 milions d'euros i que s'aplicaran al 100% l'any 2012. Fins aleshores, hi haurà una gradualitat', ha explicat la vice-presidenta econòmica, Elena Salgado, qui ha dit que la proposta del govern espanyol era 'el resultat d'una cerca de consens'. També ha afirmat que el Principat quedaria per sobre de la mitjana en inversió per càpita des del 2009.

La proposta del nou sistema, que s'actualitzaria anualment, 'garanteix que la prestació de sanitat, educació i serveis socials tindrà un finançament per càpita igual en totes les comunitats autònomes', segons la vice-presidenta econòmica. Així, la proposta dedica a la prestació d'aquests serveis bàsics el 80% del total dels recursos del sistema, tenint en compte variables com ara la dispersió, la insularitat, la superfície, la població en edat escolar, etc.

Salgado ha convocat per a dimecres que ve, 15 de juliol, el Consell de Política Fiscal i Financera, on presentarà aquesta proposta.

La proposta espanyola del nou sistema financer

El 75% de la recaptació de cada comunitat autònoma anirà a parar a un sac comú, on hi ha també una aportació de l'estat espanyol equivalent al 5% de la recaptació conjunta. Això configura el 80% dels recursos que es destinarien als serveis públics fonamentals. Cada comunitat podrà diposar d'un 25% dels recursos tributaris que recapti. Per a Salgado, això vol dir que també augmentarà la solidaritat perquè 'per cada euro addicional que recapti una comunitat, el 0,75 serà distribuït entre totes les comunitats.

El sistema proposat preveu quatre fons, dos de principals i dos de convergència autonòmica. Pel que fa als primers, hi hauria un fons de garantia de serveis públics fonamentals, que serviria per garantir el mateix finançament a tot arreu, i un fons de suficiència global, finançat íntegrament per l'estat espanyol i que complementaria els recursos tributaris.

A més, també proposa la creació de dos fons de convergència autonòmica, amb finançament estatal, que serviria per reduir les diferències entre les comunitats autònoma: el fons de competitivitat incentivaria l'autonomia financera de cada comunitat autònoma i el fons de coopració facilitaria la convergència entre els nivells de renta dels ciutadans. 'És per això', ha dit Salgado, 'que s'incrementen aquí els recursos de les comunitats autònomes amb menys renda per càpita i menys creixement poblacional.'

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA