VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIVENDRES, 26/06/2009 - 20:27h

Els Dracs presenten el dragolí Xiqui en la II Mostra de bestiari infantil català

L'organització quantifica en uns 40.000 euros la celebració de la festa

31 bèsties d'arreu de Catalunya portades per 15 colles visiten la Bisbal aquest dissabte a la tarda per fer el baptisme de foc d'un drac petit, el primer de la demarcació de Girona, que a partir d'ara lluiran els membres més joves d'Els Dracs. Els organitzadors esperen mobilitzar unes 800 persones només entre membres de les colles participants, dels quals 600 seran de poblacions visitants. El marc de la trobada és la II Mostra de bestiari infantil de Catalunya, que succeeix l'edició celebrada l'any passat a Badalona. Enguany a més se celebren 15 anys del primer correfoc xiqui d'Els Dracs i 10 des que hi ha formació de músics xiqui dins de la mateixa colla.

Els Dracs de la Bisbal van néixer l'any 1985. Actualment compten amb unes 200 persones vinculades a l'entitat, que es divideix en dos grups de dracs i músics adults i en dos grups de dracs i músics xiquis. L'any 1994 es va celebrar el primer correfoc xiqui en el marc de la Festa Major per introduir la mainada en la cultura del foc; cinc anys més tard debutaven els tambors i músics xiquis. Ambdues efemèrides i la presentació del dragolí constitueixen la base de la II Mostra de bestiari infantil, en la que prendran part bèsties procedents de Badalona, Barcelona, Canyelles, Granollers, Igualada, Manresa, Montblanc, Sant Sadurní d'Anoia, Tarragona, Terrassa, Valls i Vilanova i la Geltrú.

Durant el matí i migdia les colles aniran arribant al camp de futbol vell i plantaran les seves bèsties al passeig. A dos quarts d'una del migdia hi haurà el lliurament de records, els parlaments i la presentació de la trobada. Acte seguit se celebrarà un dinar de germanor. A les quatre de la tarda es faran tallers de maquillatge i de fer màscares per a nens, a més d'un inflable. I a les sis començarà una cercavila encapçalada pels gegants, el Voltor i la Bestiesa, que sortirà del carrer de l'Aigüeta i que anirà concentrant totes les bèsties a la plaça del Castell. Les colles participants sortiran per ordre alfabètic de població, excepte els de la Bisbal, que seran els últims. Hi haurà una encesa de lluïment de cada colla i, a un quart de vuit del vespre tindrà lloc el baptisme conjunt del nou drac infantil. La cercavila acabarà al passeig Marimon Asprer.

Costos

Fonts de l'associació Els Dracs apuntaven que la trobada tenia un cost aproximat de 40.000 euros i que, tan sols amb el pagament de quilometratges dels grups participants, l'Associació de bestiari aportaria uns 8.000 euros. Amb tot, reben aportacions de l'Ajuntament de la Bisbal, de la Diputació de Girona i compten amb el suport de diversos patrocinadors. En no haver rebut encara les subvencions de totes les administracions, l'entitat calcula que podria haver-hi de posar entre 7.000 i 9.000 euros.

12 personatges en el llegendari popular bisbalenc

La Bisbal comptarà aquest cap de setmana amb 12 personatges actius en el seu llegendari popular. D'una banda trobem la parella de gegants perses, estrenats el Corpus de l'any 1955, obra de l'Escola de belles arts i oficis i restaurats l'any 2003; la Rigoberta, gegantessa amb un pit a l'aire que va ruixant a tothom, va ser construïda el 1982; la parella de gegants fesolers és una rèplica feta el 1997 dels creats l'any 1902 i, finalment, la Rufina, patrona dels ceramistes, es va incorporar al grup de personatges alts l'any 1999.

A banda dels gegants, tenim bèsties d'animació o que no porten foc, com l'àliga de la Bisbal, que és la més antiga de Catalunya (el cap de l'actual és el mateix que va sortir per primera vegada en una processó l'any 1619, si bé el cos és fruit d'una reforma de l'any 1778), de la qual se'n va fer una rèplica en base a fotografies l'any 1995 o 1996; en la Festa Major del 2008 es va presentar el voltor de la colla del mateix nom, i el 9 de març es va incorporar a aquest grup La bestiesa del Grup de dones.

A aquest grup hi hem de sumar tres animals de foc. D'una banda, el drac de la Bisbal, que és el segon més antic de Catalunya (data dels segles XVII i XVIII) una rèplica del qual va ser feta l'any 1995 (de 55 Kgs.) que porten actualment Els Dracs. I, de l'altra, el drac d'Els Dracs, nascut el 1983 de mà del grup Mitja nota. A aquest grup s'hi unirà, des d'aquest 27 de juny, la rèplica a escala del drac de la Bisbal del 1995, feta per David Ventura, dels Tallers Ventura i Hosta de Navata, amb un pes de 19,5 kgs., 2,10 metres de llarg i un cost pròxim als 5.000 euros.

Temes relacionats

  • Vint anys de dracs a la Bisbal (any 2005, PDF, 1,4 Mb.)

  •  
    El cap del nou dragolí amb el drac del 1995
    tornar

    Versió per imprimirEnviar a un amic

    CC

    IQUA