VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DILLUNS, 18/08/2008 - 06:00h

Un grup de 'hackers' alemanys ofereix una memòria USB per esquivar la censura xinesa

El Freedom Stick s'ha pensat especialment per als Jocs Olímpics però us en podeu descarregar gratuïtament el programari

El Chaos Computer Club (CCC) un col·lectiu de 'hackers' alemany dels més coneguts de la xarxa, ha fet el Freedom Stick, una memòria USB amb un navegador capaç d'esquivar la censura xinesa. El CCC, compromès amb els drets dels internautes, ha fet el Freedom Stick especialment per als Jocs Olímpics però el programari que fa servir és lliure i es pot descarregar i instal·lar gratuïtament a qualsevol ordinador o memòria USB.

A més a més el CCC ha obert una pàgina amb informació sobre el Gran Tallafocs de la Xina, que és com anomenen el sistema de censura xinès. La solució que ofereixen és el navegador TOR, un navegador d'internet que dirigeix el trànsit de dades a través de la xarxa de servidors proxy TOR (The Onion Router). Així es pot esquivar el sistema de censura xinès i també mantenir l'anonimat mentre es navega.

El Gran Tallafocs de la Xina

Si voleu saber millor com funciona la censura xinesa podeu consultar l'informe 'Journey to the heart of Internet censorship' (pdf), redactat per un expert en internet xinès que es fa anomenar 'Mr. Tao' per por de les represàlies del seu govern, i publicat amb la col·laboració de Reporters Sense Fronteres i de Chinese Human Rights Defenders. L'informe explica com es controlen les pàgines web i els blocs xinesos i l'estructura dels organismes que s'encarreguen de la censura, començant pel Departament de Propaganda Administrativa i per l'Oficina d'Informació i Opinió Pública.

També podeu consultar un estudi (pdf) fet per un grup d'enginyers nord-americans que analitza el funcionament del filtre de paraules considerades sospitoses. Segons l'estudi, el Gran Tallafocs de la Xina no és infal·lible, els enginyers van provar d'enviar correus electrònics amb mots prohibits a la Xina i van descobrir que el filtre fallava en un 28% de les vies utilitzades. Tot i amb això, els internautes xinesos saben que, si fan cerques amb certes paraules, probablement no trobaran res, o que, si les publiquen, poden ser blocats i fins i tot detinguts. Molts, doncs, s'autocensuren i no a publiquen continguts que no agradin al govern.

Enric Borràs Abelló

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA