VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 02/07/2008 - 18:31h

El Síndic de l’Alguer envia una lletra a la Generalitat sol·licitant l’obertura d’una casa de Catalunya a la ciutat de l’Alguer.

Marco Tedde ha fet arribar una lletra a la Generalitat de Catalunya, concretament adreçada al Vicepresident Carod-Rovira demanant-li que consideri l'oportunitat d’obrir una delegació de la Generalitat, el Síndic de la nostra ciutat fa una llarga i argumentada reflexió de les relacions catalano - alguereses i a les possibles avantatges que les dues comunitats podrien tenir de l’obertura d’una oficina de la Generalitat a l’Alguer.

Reproduïm la carta facilitada pel Síndic de l'Alguer als mitjans de comunicació:

Hble. Senyor,

Tenint en compte que la Generalitat de Catalunya, a través de Vicepresidència, està obrint algunes delegacions del Govern de Catalunya a diverses ciutats europees, des de l’Alguer em permet escriure-us per proposar-vos de considerar l’oportunitat que també la nostra ciutat pugui acollir properament una Casa de la Generalitat. I això perquè l’Alguer —única ciutat catalanoparlant de Sardenya i d’Itàlia— i els algueresos considerem les relacions amb Catalunya com preferencials, per motius històrics, lingüístics, culturals i, darrerament, també econòmics amb creixent concreció.

El lligam que, a partir del 1354, uneix de manera constant —tot i que de vegades no intensa per les ocurrències de la història— la nostra i la vostra riba del comú Mar Mediterrani mereix que, ben entrat el s. xxi, els contactes entre la nostra petita realitat i la més gran de Catalunya assoleixin una continuïtat i un relleu com mai ha succeït d’ençà de l’inici del s. xviii, quan la nostra illa va passar sota el govern piemontès i es va haver de trencar tota relació amb els catalans de ponent.

Tot i les dificultats i la llunyania, tanmateix l’Alguer, pel seu compte, sempre ha intentat mantenir i/o reprendre les relacions amb tots els països de llengua catalana, acollint actes i manifestacions (com ara els Jocs Florals de la Llengua Catalana, les Jornades Universitàries, congressos d’associacions científiques i literàries catalanes, etc.), afavorint el turisme en les dues direccions, i celebrant agermanaments amb municipis de dins del domini lingüístic català, com ara Tarragona, Palma de Mallorca, Encamp (Andorra) i Balaguer.

Certament un punt d’inflexió decisiu va ser el febrer del 2004, amb l’establiment d’una connexió aèria diària de baix cost entre el nostre aeroport i el de Girona, que ha dinamitzat i incrementat de manera espectacular els fluxos de viatgers en les dues direccions d’aquest trajecte, creant nova economia, cultura, relacions socials i acadèmiques.

Pensau en la gent de l’Alguer (i no només) que ha trobat feina a Catalunya, així com en catalans que s’han anat instal·lant a la nostra ciutat i a l’illa de Sardenya gràcies a la facilitat de la connexió; en els estudiants de la universitat de Sàsser que es desplacen a universitats catalanes pels cursos de l’Erasmus i en joves catalans aquí;

en els professors universitaris catalans que cada any imparteixen cursos a la Facultat d’Arquitectura —que té seu a l’Alguer i no a Sàsser— i en les activitats acadèmiques conjuntes amb universitats catalanes; en els intercanvis de classes de les escoles primàries i secundàries, que han crescut moltíssim; en la veritable explosió d’activitats culturals, científiques, d’esport i d’art que s’ha produït per aquesta quotidiana freqüència de relacions.

També, em plau recordar la participació a l’important esdeveniment que va ser la Fira del Llibre de Frankfurt, a l’octubre del 2007, on la Generalitat (mitjançant l’Institut Ramon Llull) i el Municipi de l’Alguer es van presentar junts, amb proficua i recíproca satisfacció.

I, més en general, en totes les possibilitats que el poder viatjar amb pocs euros entre Catalunya i l’Alguer ofereix en continuació. Una vastitud d’ocasions i d’enllaços de la més diversa natura que la presència d’una Casa de la Generalitat a l’Alguer afavoriria, amb beneficis per a tothom.

Per tot això, per tant, us deman, Sr. Vicepresident, que considereu concretament l’eventualitat d’obrir una delegació del vostre Govern a l’Alguer. Seria una passa endavant importantíssima i, alhora, un fet històric que marcaria un “abans” i un “després” en les relacions a tots els nivells —començant per l’institucional— entre els nostres pobles units per la mateixa llengua.

Per la nostra part, farem tot el que calgui a fi de realitzar aquest ambiciós projecte i amb aquesta carta us ofereix formalment tota la disponibilitat de l’Administració municipal a començar aquest camí conjunt. Això és, que ens comprometem a trobar i posar a la vostra disposició un local adequat i cèntric, de propietat nostra o, si s’escaigués, de lloguer, que correria a càrrec de l’Ajuntament de l’Alguer.

Esperant una vostra resposta, us salud, fent-vos avinent la consideració més distingida.

Marco Tedde

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA