VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 03/04/2008 - 09:00h

Els professors de les escoles concertades volen les mateixes condicions laborals que els de les púbiques

Els contractes programa fan que realitzin les mateixes funcions

Fa un parell d’anys que els professors i mestres de les onze escoles concertades d’Osona s’han organitzat i estan lluitant per tal que es reconeguin els seus drets i s’igualin les condicions laborals amb l’escola pública. Ja que, segons aquests professors i mestres, el fet d’acollir-se al contracte programa fa que actualment estiguin assumint el mateix tipus d’alumnat que als centres públics i, que tot i que n’estan molt satisfets, no entenen per què han de treballar més hores tenir sous pitjors.

Els mestres i professors de les escoles concertades amb contracte programa de la comarca d’Osona han escrit una carta sobre les reivindicacions que sota el títol de ‘professor emprenyat’ diu literalment:

‘Les últimes setmanes hem sentit a parlar força sobre la justícia social, igualtat dels treballadors i treballadores d’aquest país... i tants altres conceptes relatius a l’equitat dels individus de la nostra societat. Però els mestres i professors que treballem en les escoles concertades amb contracte programa ja comencem a estar una mica tips d’aquesta “justícia social”.

Pel fet de signar el contracte programa amb el Departament d’educació, estem escolaritzant la mateixa tipologia d’alumnat que l’escola pública. Així doncs, el més lògic es pensar que els professionals d’aquests centres han de tenir les mateixes condicions laborals que l’escola pública. Però, la realitat és una altra. A les escoles concertades treballem més hores, en particular a la Secundària es fan sis hores lectives més a la setmana i dues a Primària. En aquestes escoles els treballadors no tenim dret a percebre cap complement salarial per realitzar tasques de tutoria, en canvi a l’escola pública si, uns 54€/mes a primària i uns 75€/mes a secundària. I a més, encara hi ha altres diferències pel que fa a l’antiguitat, per als especialistes, i sobretot per als càrrecs de gestió i de coordinació, etc.

Qualsevol persona amb dos dits de front que llegeixi això, pensarà que el més just és igualar les condicions laborals d’aquest grup de treballadors. I per tant, que tots els actors del món de l’educació haurien de donar-hi suport. Doncs, vés per on, això queda reflectit en el Pacte Nacional per l’Educació, on es diu textualment: “En el marc de la posada en marxa del servei públic educatiu i en relació al professorat que en règim de contractació laboral presta els seus serveis en centres concertats, totes les parts signants consideren necessari continuar el procés d’homologació de les condicions laborals i d’analogia retributiva amb el personal docent públic”. És a dir, ens reconeixen aquest dret!! Ara cal, però, prendre les mesures pertinents per dur-ho a terme. Des de l’Administració ens diuen que no hi ha prou diners. En canvi, fa dos anys sí que n’hi havia per implantar la sisena hora a totes les escoles públiques d’aquest país! El que jo i molts d’altres creiem és que no hi ha ganes de fer-ho, tant per part de l’administració com per part de les patronals.

Per sort no estic sol, a la comarca d’Osona som uns 500 mestres i professors d’onze escoles concertades que tenen contracte programa. I estem disposats i disposades a realitzar les accions que calgui per a que ens tinguin en compte i regulin les nostres condicions laborals.’

Signat: Toni Fernàndez Bosch, membre del Grup de Mestres i Professors de les Escoles Concertades amb Contracte Programa d'Osona

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA