VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIJOUS, 03/04/2008 - 06:57h

L'OTAN s'amplia a Croàcia i Albània, i deixa fora a Macedònia, Ucraïna i Geògia

França vol reingressar a l'estructura militar de l'organització i enviar més tropes a l'Afganistan

Els caps d'estat i de govern integrants de l'OTAN reunits a Bucarest conviden formalment Croàcia i Albània a adherir-s'hi. El secretari general de l'aliança, Jaap de Hoop Scheffer, no ha inclòs Macedònia en aquest grup, pel vet de Grècia, ni tampoc ha decidit d'atorgar l'estatus de candidats a ingressar-hi Geòrgia i Ucraïna, com desitjava George W. Bush. A la cimera, el president francès, Nicolas Sarkozy, ha dit que vol tornar a formar part de l'estructura militar de l'organització, d'on Charles de Gaulle va sortir el 1966.

L'organització ha donat el vist-i-plau a l'ingrés de Croàcia i d'Albània, mentre que per ara no accepta ni el d'Ucraïna ni el de Geòrgia. Alemanya, França, Espanya, Portugal, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Luxemburg són contraris a l'adhesió d'aquests antics territoris soviètics, mentre que els Estats Units hi són a favor.

L'última ampliació de l'OTAN va ser el març del 2004, que és quan s'hi van incorporar Bulgària, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Letònia, Lituània i Romania.

Afganistan

Sarkozy vol tornar a l'estructura militar de l'OTAN un cop hagi ostentat la presidència de torn de la Unió Europea durant el segon semestre d'enguany. També diu que enviarà un batalló més a l'Afganistan per combatre-hi al-Qaida.

Conflicte nominal

Grècia no acceptarà l'ingrés de Macedònia si l'ex-república iugoslava no es canvia de nom, perquè pretexta que tan solament pot aplicar-se a una província nord-oriental seva.

El 85% dels macedonis són a favor d'entrar a l'OTAN, però no ho volen fer a qualsevol preu: el 65% rebutja canviar el nom del país. El mediador de l'ONU en el conflicte proposa que l'estat s'anomeni República de Macedònia (Skopje), una solució que no plau a Grècia.

El litigi del nom dura des del 1999, quan Macedònia va proclamar-se independent, i l'ONU la va reconèixer amb la denominació d'Antiga República Iugoslava de Macedònia (FYROM). Grècia pretexta que el nom de Macedònia tan solament pot aplicar-se a una província nord-oriental seva.

 
Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA