VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIVENDRES, 07/03/2008 - 06:00h

Les eleccions i el Dret a Decidir

Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL)

Estem a prop d´una jornada electoral espanyola. A l´estat francès també se celebren eleccions regionals. Tots els catalans estan cridats a exercir el seu dret democràtic d´anar a les urnes per emetre el seu vot. L´actual campanya, en el cas d´Espanya, està bipolaritzada pels partits espanyols; els partits catalans sembla ser, només aspiren al que suposadament diuen 'influir a Madrid'. Des de la CAL pensem que, sigui qui sigui el guanyador, no influirà a apaivagar el desencantament instal·lat des de fa temps a la societat catalana envers la classe política.

Malgrat això, és el moment de reflexionar sobre quin és el sentit del vot en una democràcia parlamentària buida de continguts, on han desaparegut els programes polítics envers qüestions importants que ens afecten, i que obvien mesures serioses en defensa dels nostres drets nacionals i socials.

A l´hora d´anar a votar hem d´aprofundir en la nostra hemeroteca mental: quin ha estat el comportament de cada força política durant la present legislatura referida a la defensa dels drets lingüístics dels Països Catalans; quin ha estat el seu tarannà i actitud en l´ofegament de l´Estatut aprovat el 30 de setembre del 2006 pel Parlament de Catalunya; qui és el responsable de l´incompliment reiterat en el desenvolupament del què ha quedat de l´estatut retallat i de la gestió de les infrastructures del nostre país, ja que avui per avui, totes les importants encara depenen de Madrid.

Tanmateix, greu és l´actual Llei de Política Lingüística, que data del 1998, i que ha estat denunciada com a obsoleta per col·lectius de la societat civil, per la subordinació i indefensió dels drets dels catalanoparlants davant l´estatus hegemònic del castellà en els serveis de consum, etiquetatge i mitjans de comunicació. Cap partit polític, ni dels que es diuen "d?obediència catalana", s´ha atrevit a formular la necessitat d´un nou redactat amb drets i deures de compliment obligat per a tota la ciutadania. Altrament, forces ultranacionalistes espanyoles continuen amb el seu discurs agressiu de voler enfrontar i dividir la societat catalana en un intent de separació d´aules per raó de la llengua.

Des de la CAL ens preocupa la immigració, no com un problema, sinó per l´esdevenir de la nostra llengua nacional. Sense competències plenes sobre la política immigratòria no serà possible establir un pla d´acollida, que respectant la cultura d´origen del nouvingut, faciliti l´aprenentatge i l´ús habitual del català en les seves relacions laborals i quotidianes.

Per aquests, i molts altres aspectes, la CAL convida l´electorat a reflexionar davant la propera jornada del 9 de març, en el benentès, que l´opció per determinada força política, el vot en blanc o l´abstenció militant, ha de mirar més enllà del joc electoral i posar l´horitzó en les aspiracions més profundes de llibertat i la democràcia del poble català, basades en l´exercici de l´autodeterminació. Aquest, passa a hores d´ara, per l´extensió arreu del país de la xarxa organitzada pel Dret a Decidir, que estarà present al carrer a les properes eleccions, com a veritable punt de partida dels Països Catalans independents, lliures i democràtics.

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA