VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb  
DIMECRES, 04/07/2007 - 10:28h

Els experts, preocupats pel "dramàtic futur hídric" a les comarques castellonenques.

Alguns preveuen que les disponibilitats d'aigua podrien disminuir un 40% el 2050.

El congrés d'experts en temes hídrics que està reunit aquests dies a la Universitat Jaume I no pinta un futur gens optimista per a les reserves hídriques a la zona, i preveu importants problemes "en una o dues generacions", a causa de l'augment de les temperatures, l'increment de l'evaporació i la disminució de les pluges. Tot i això, no es posen d'acord si estem davant d'un autèntic canvi climàtic o d'un cicle periòdic d'anys secs i humids

Alguns d'ells apunten que cap a l'any 2050 les pluges a la nostra zona es podrien haver reduït un 40% respecte al nivell actual; i que això, unit a un augment mitjà de les temperatures entre 1'5 i 2 graus --la qual cosa incrementaria l'evaporació--, tindria conseqüències dramàtiques per a les nostres poblacions. Evidentment, aquests pronòstics han encetat de seguida la polèmica entre els experts sobre si eren, i són, necessaris o no els trasvassaments d'aigua entre conques fluvials, la qual cosa en el nostre cas vol dir parlar de la controvertida vinguda d'aigua de l'Ebre; i, com era d'esperar, s'ha repetit la constant divisió d'opinions que es dóna sempre els darrers anys quan eixe tema ix a la llum. I, al seu costat, l'altra polèmica sobre la validesa i la viabilitat econòmica de les depuradores d'aigua marina.


En aquest sentit, el catedràtic d'Anàlisi Geogràfica i director del Laboratori del Clima de la Jaume I , Josep Quereda, que actuava com amfitrió del congrés, va fer notar que si es confirma el canvi climàtic, hem de tenir present que ací ja partim d'una situació de magnituds hídriques molt escasses, per la qual cosa les dues properes generacions s'enfrontaran amb conseqüències molt dramàtiques". Però Quereda va indicar, com va fer també la directora adjunta de l'Institut Nacional de Metereologia, Rosario Diaz, que "aquest procés va començar els anys vuitantes del segle passat, i encara no tenim clar si es tracta d'un cicle més, amb uns períodes d'uns 35 anys d'anys secs, seguits per un altre d'uns 35 d'anys humits, o si per contra estem davant d'un autèntic canvi climàtic. El que sí que és evident és que la composició de l'atmosfera està canviant, i això tindrà influència directa sobre el clima".

 
tornar

Versió per imprimirEnviar a un amic

CC

IQUA