Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2010. Política i societat

Barcelona, 10 de juliol: manifestació històrica

Crisi, reforma laboral i vaga general

L'afer Wikileaks: els Estats Units, al descobert


dijous, 30 de desembre de 2010
De les eleccions catalanes d'enguany, n'ha eixit un parlament renovat i un nou president de la Generalitat de Catalunya, el 129è de la història: Artur Mas.

Les eleccions es van fer el 28 de novembre, i el partit de Mas, Convergència i Unió (CiU), va aconseguir 62 escons, catorze més que no els que ja tenia, i no gaire lluny de la majoria absoluta (68). El triomf de CiU va anar acompanyat d'una dura derrota de les forces d'esquerra, que governaven plegades de feia set anys. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) va passar de 37 escons a 28; Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), de 21 a 10; i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), de 12 a 10.

La composició del parlament es va completar amb els 18 escons del Partit Popular (PP), que en va guanyar 4; amb els 3 de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, els mateixos que ja tenia; i amb els 4 de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), un partit de nova formació dirigit per l'ex-president del FC Barcelona, Joan Laporta.

Les eleccions es van fer just cinc mesos després de la retallada de l'estatut de Catalunya dictada pel Tribunal Constitucional espanyol; un estatut, convé de recordar-ho, que el poble de Catalunya havia aprovat via referèndum el 2006.

Barcelona, 10 de juliol: manifestació històrica


+ La manifestació fou una de les més concorregudes de la història contemporània de Catalunya.
La retallada de l'estatut afecta capítols bàsics com la llengua, el finançament i la denominació de Catalunya (pel tribunal, la referència a Catalunya com a nació no tenia validesa jurídica). La resposta catalana no va trigar gaires dies: el 10 de juliol una gernació va eixir als carrers de Barcelona, en una de les manifestacions més concorregudes de la història contemporània de Catalunya: hom va parlar d'1.500.000 manifestants, 1.100.000 segons la guàrdia urbana. La manifestació, convocada per Òmnium Cultural, tenia per lema 'Som una nació. Nosaltres decidim'.

Crisi, reforma laboral i vaga general


+ La vaga va tenir més seguiment en la indústria que no pas a la resta de sectors.
El 2010 ha palesat la gravetat de la crisi econòmica, una crisi que ningú no sap, de cert, quan s'acabarà. A Espanya, el govern va aprovar al juny el decret-llei de reforma del mercat de treball, enmig de les pressions de la comunitat internacional, que veia amb preocupació l'elevadíssim índex de desocupació: del 20%. Els sindicats, del tot oposats a la reforma (abarateix l'acomiadament), van cridar a la vaga general, que es va fer el 29 de setembre, amb més seguiment en la indústria que no pas a la resta de sectors.

L'afer Wikileaks: els Estats Units, al descobert


+ Els documents es van publicar amb l'argument que eren d'interès públic.
Una de les notícies de l'any ha estat la filtració de 250.000 documents de la diplomàcia dels Estats Units. La filtració, la va fer el 28 de novembre el portal Wikileaks, que d'ençà del 2007 publica informació anònima, sobretot de caràcter governamental. Els documents, fets públics aquestes últimes setmanes per cinc mitjans de comunicació (The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El País), han deixat al descobert temors i casos d'espionatge; la posició dels Estats Units en conflictes d'abast internacional; i l'opinió que tenen (expressada sense miraments) dels principals dirigents mundials.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 13 de novembre fou alliberada la dirigent opositora birmana Aung San Suu Kyi, després d'haver passat quinze anys, dels últims vint-i-un, a la presó.
  • Un mes abans el Comitè Nobel Noruec havia atorgat al premi Nobel de la Pau a Liu Xiaobo, pres a la Xina des de fa dos anys.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Discurs de presa de possessió d'Artur Mas.
La dissident birmana, Aung San Suu Kyi, finalment alliberada (vídeo).
8 de març: nevada històrica a Catalunya.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua