Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Després de la nevada

Sense llum, hores i dies

Neu de març

Nadal del 1962: una nevada històrica


dijous, 11 de març de 2010
La nevada de dilluns a Catalunya ha estat una de les més importants d'aquest últim quart de segle, tant per extensió com per gruix de neu.

La neu va cobrir una bona part del territori, el litoral inclòs (especialment de Barcelona i Girona). A última hora de la tarda Barcelona era tota enfarinada; al centre de la ciutat hi havia 2-3 centímetres de neu; a la part alta, mig pam; i prop del Tibidabo, un de sencer (20 centímetres).

La previsió meteorològica anunciava neu en cotes baixes, però el caos no es va evitar pas: gent atrapada dins els trens i els cotxes (en carreteres i autopistes); talls de llum; hospitals aïllats; col·lapse circulatori a la capital catalana, que es va quedar sense autobusos i sense tramvia.

Per bé que la situació era excepcional, hom s'ha demanat, vistes les conseqüències, si les autoritats van actuar amb l'antelació i la diligència necessàries, i si van mantenir prou informada la població.
  • ! Actualització el 15/03/2010 a les 08:55

Sense llum, hores i dies


+ La nevada a Girona. Foto: Marc Batllori.
La nevada va afectar més de cent setanta carreteres, i gairebé una quarantena es van haver de tallar (hi va haver ciutadans que van haver de passar la nit fora de casa). El tall del corrent elèctric va deixar sense llum dos-cents mil abonats, sobretot de les comarques gironines. La cosa pitjor és que ahir al vespre, passats dos dies de la nevada, encara hi havia 50.000 abonats de la Costa Brava que no en tenien, de llum. Endesa no els havia dit si a la nit en tindrien.

Neu de març


+ El Tibidabo. Foto: Jesús Latorre Pla.
Com dèiem, la nevada que ha afectat gairebé tot Catalunya ha estat una de les més importants d'aquests últims anys, comparable a la del 1986 i lleugerament superior a la del 1993. Aquesta última també va ésser al març, concretament el dia 1. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, no és pas gens infreqüent, que a la darreria de l'hivern (entrarem a la primavera d'aquí a deu dies) hi hagi nevades tan intenses, atès que per aquestes dates l'atmosfera agafa més energia.

Nadal del 1962: una nevada històrica


+ Barcelona, Nadal del 1962. La neu cobreix l'Avinguda de Roma.
A Barcelona una de les nevades més recordades és la que hi va haver el Nadal del 1962. Va començar a nevar a la nit i no va parar fins passades vint-i-quatre hores. Als carrers hi havia dos pams ben bons de neu, i la ciutat es va paralitzar tota (l'aeroport va romandre tancat quatre dies). Sort en va haver de les màquines llevaneu que van baixar d'Andorra. Barcelona, en aquells foscs temps de la dictadura franquista, no en tenia pas.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La nevada del 8 de març va anar acompanyada de fort vent, especialment a les comarques gironines; i també de mala mar: al golf de Roses (Alt Empordà) es van registrar onades de vora vuit metres.
  • Els majors gruixos de neu es van observar en localitats de la comarca d'Osona: 70 centímetres a Rupit i 63 a Espinelves.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Galeria fotogràfica de la nevada.
Predicció de la nevada: comunicat del Servei Meteorològic de Catalunya.
Nevada del 1962: vídeo.
I també...
  • 'Neu de març': article de Marta Rojals.
  • Neu a la Gran Via de Barcelona...el 1924.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua