Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'estatut, retallat

El concepte de nació, sense valor jurídic

Supressió de l'ús preferent del català

El capítol dels diners


dijous, 1 de juliol de 2010
El Tribunal Constitucional espanyol acaba de dictar sentència sobre l'estatut de Catalunya, el marc legal de l'autogovern català. La sentència imposa una retallada del text, aprovat pels catalans el 2006, via referèndum.

Aquell mateix 2006 el nou estatut (l'anterior era del 1979) fou objecte d'alguns recursos d'inconstitucionalitat, particularment del Partit Popular (PP) i del Defensor del Poble espanyol. Al·legaven que hi havia punts del text que no s'adeien amb la constitució espanyola (1978).

Han hagut de passar quatre anys perquè el Tribunal Constitucional dictés sentència; un tribunal, dit sigui de passada, format per magistrats que tenen el mandat caducat de fa temps.

Sigui com sigui, el fet és que el tribunal ha declarat inconstitucionals catorze articles de l'estatut i n'ha reinterpretat vint-i-set més (encara no se saben els detalls d'aquesta reinterpretació). La sentència afecta aspectes bàsics com la definició de nació, la llengua, la justícia i el finançament.

La resposta catalana a la sentència ha estat de condemna generalitzada. La majoria de partits polítics (CiU, PSC, ERC i ICV) han donat ple suport a la manifestació de rebuig convocada per Òmnium Cultural. La manifestació, sota el lema 'Som una nació, decidim nosaltres', serà el 10 de juliol.
  • ! Actualització el 11/07/2010 a les 09:15

El concepte de nació, sense valor jurídic


+ La sentència diu que la referència a Catalunya com a nació no té cap mena de validesa jurídica.
Com apuntàvem, la retallada afecta la mateixa denominació de Catalunya. El preàmbul de l'estatut diu que el Parlament de Catalunya l'ha definida com una nació d'una manera àmpliament majoritària. Doncs bé, la sentència del Tribunal Constitucional diu que la referència a Catalunya com a nació no té cap mena de validesa jurídica, ni tampoc no en té la referència (inclosa al preàmbul mateix) a la realitat nacional de Catalunya. Pel tribunal, de nació, solament n'hi ha una: l'espanyola.

Supressió de l'ús preferent del català


+ Logotip de TV3.
El tribunal avala que el català sigui la llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament, tal com estableix l'apartat primer de l'article 6 de l'estatut. Aquest apartat també estableix que la llengua pròpia de Catalunya és el català, i, com a tal, és la llengua d’ús normal i preferent de l'administració i dels mitjans de comunicació públics de Catalunya. Però ací el tribunal ha trobat que el català no ha de tenir un ús preferent, adjectiu que ha exclòs del text.

El capítol dels diners


+ El tribunal ha exclòs del text l'al·lusió a la necessitat de posar un sostre a l'esforç fiscal de Catalunya.
El tribunal també ha exclòs del text l'al·lusió a la necessitat de posar un sostre a l'esforç fiscal de Catalunya. L'apartat tercer de l'article 206 diu que els governs autonòmics han de poder oferir als ciutadans uns serveis socials similars, sempre que portin a terme un esforç fiscal també similar. Hem de pensar que Catalunya (igual que les Illes i el País Valencià) tenen dèficit fiscal: paguen a l'estat més diners que no en reben.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La justícia és un dels capítols més castigats pel Tribunal Constitucional, que ha anul·lat íntegrament l'article 97, referent a l'establiment del Consell de Justícia de Catalunya, l'òrgan de govern del poder judicial a Catalunya.
  • Aprovat pel Parlament de Catalunya el 2005, l'estatut fou retallat al Congrés dels Diputats espanyol el 2006, abans d'ésser sotmès a la votació dels catalans. La d'ara és la segona retallada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats del referèndum de l'estatut.
Manifestació del 10 de juliol: vídeo de la convocatòria.
Relació de les retallades de l'estatut.
Catalunya, nació mil·lenària.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua