Opinió

Rafa Xambó

19.05.2014

'Tots els colps al País Valencià eren avisos a Catalunya'

La decisió del govern espanyol de tancar canals de Televisió de Catalunya és una claríssima agressió a la cultura catalana. Ens recorda que ací manen ells. Les polítiques de comunicació també són polítiques industrials, culturals i educatives. I les seues polítiques de comunicació van orientades al propòsit que Catalunya, i els Països Catalans en general, no tinguen indústria audiovisual potent, que no tinguen política cultural autònoma de la política espanyola. Per això els diners de l'estat els esmercen en l'Instituto Cervantes i la formació de l'espanyol, i no posen ni un cèntim --que ens correspondria-- en la nostra cultura.


Les mateixes conseqüències té per a l'educació. Fa temps que sabem que una llengua sense mitjans de comunicació potents, que no siga present en l'agenda quotidiana de la gent a casa seua és una llengua molt mancada en molts àmbits, especialment en l'educatiu, el de la formació, amb les conseqüències que té tot això, després, en una feina. 


És un atac a les possibilitats de desenvolupament en català a tot arreu, ara també a Catalunya. Al País Valencià estem molt acostumats a rebre en aquest sentit: ens llevaren primer TV3, després Catalunya Ràdio, ens tancaren RTVV, i ara mateix no tenim cap mitjà en català. Ja fa anys que dic que tots els colps que anem rebent al País Valencià són els avisos dels que arribaran a Catalunya. I aquesta amenaça d'agressió és una prova fefaent que això ja comença a arribar. 


El govern espanyol no tolera que la cultura catalana tinga autonomia i potència. Els resulta tremendament irritant. I s'atreveixen a actuar contra tot, sobretot en un moment en què creuen que l'única manera de millorar les seues posicions és atacant Catalunya: 'Què funciona millor a Catalunya com a eix de cohesió social? TV3? Doncs hem d'atacar TV3.'


Les polítiques comunicatives de Catalunya han estat model i referència per a les altres cultures en situació de minorització. Han estat efectives, tothom es mira TV3, i això els irrita molt. Des del seu punt de vista neoliberal, els molesten els mitjans públics, i encara més si són en una llengua altra que l'espanyol.


Cal recordar també que això deixa completament liquidada qualsevol possibilitat d'un suposat intercanvi de programes o senyals entre Catalunya i els altres territoris de parla catalana. Al País Valencià només tenim un múltiplex, actualment infrautilitzat, per voluntat del PP, que ha esborrat la RTVV pública i ara manté una TDT castellana, pornogràfica, de telebotiga. No hi ha programació en valencià ni producció pròpia, han eliminat l'audiovisual valencià i han convertit el País Valencià en un sequer cultural des del punt de vista comunicatiu. No som, en absolut, el model. I ara intenten fer a Catalunya allò que han aconseguit al País Valencià. Rafa Xambó
(Opinió recollida per telèfon)

Editorial