Opinió

 

<93/169>

Vicent Partal

06.07.2010

Els líders ixen de sota les pedres

Preocupa molta gent que el país, en aquesta hora tan greu, no tinga els dirigents que necessita. Jo sóc molt més optimista: ixen de sota les pedres. Ahir mateix es va saber que l'Ajuntament del Port de la Selva s'havia declarat moralment exclòs de la constitució espanyola. És una resposta magnífica. Com ho va ser el referèndum fet en una altra població petita com la d'Arenys de Munt.

La resposta del Port de la Selva marca un guiatge que a la nit ja havien seguit, si més no, Vilafranca del Penedès i Sant Pere de Torelló. I que m'imagine que seguiran dotzenes de municipis aquests dies vinents. És una idea brillant que es deu poder perfeccionar, però que marca un camí rotund. Volíem respostes? Ací en tenim una. És cert que declarar-se moralment exclòs no té gens de valor jurídic, però potser obrirà la porta perquè algun jurista ens explique que podríem adoptar la via dels ajuntaments per rebutjar la constitució espanyola o, millor encara, per emparar-nos en la constitució europea i internacionalitzar el debat a fons. Què dirien a Brussel·les, si els arribaren plecs d'ajuntaments catalans notificant-los que la constitució espanyola no és vigent al seu territori, però que ho continua essent la constitució europea i, malgrat tot, l'estatut d'autonomia de Catalunya?

No no sé pas qui és el batlle del Port de la Selva, ni si la idea i la frase brillant són seues. Però ha tocat un ressort magnífic. Igual que van fer els d'Arenys de Munt aquell mes de setembre que ara sembla tan llunyà. I això em fa pensar que potser parem massa atenció en els grans polítics, que malden per fer canviar una pancarta al preu que siga, i n'hauríem de parar més en aquests polítics teòricament petits, però de grans idees.

Mail Obert