Opinió

 

<72/169>

Vicent Partal

21.12.2011

La regió contra el país

Els valencians hem hagut d'esperar moltes dècades a tenir un diputat nacionalista elegit per València i per un partit nacional --tot i els precedents de Francesc de Paula Burguera i Agustí Cerdà. Però, en un sol dia, amb un sol discurs, n'hi ha hagut prou per a veure de quina manera la presència de Joan Baldoví a les corts espanyoles pot sacsejar el panorama local. Rajoy i Canal9 hi van reaccionar i de quina manera.

Baldoví va fer un discurs correcte, digne. Però Canal 9, fet un sac de nervis, el va convertir en un 'atac a la Comunitat Valenciana', defensada, ni més ni menys, per Mariano Rajoy en persona. Perquè a Madrid el cap del PP va ser gairebé més discret a l'hora de respondre a Amaiur que no pas a Compromís --fins i tot va tenir la barra de donar unes presumptes lliçons de valencianitat al nou diputat suecà.

El rerefons? La corrupció, evidentment. Però el model de país, un model contrari a la dòcil regió sempre disposada a ofrenar noves glòries a què tant s'han acostumat Rajoy i el Partit Popular. Contrari i contradictori. A Rajoy, sembla que no li va agradar gens que Baldoví li refregàs a la cara la vergonyosa realitat valenciana. Però sé segur que allò que sobretot no li va agradar gens fou de comprovar que hi ha una altra València, un país.

Mail Obert