Opinió

 

<65/169>

Vicent Partal

09.05.2012

Europa

Avui és el dia d'Europa. Quan el procés d'unificació passava hores dolces es van inventar, oficialitzar si voleu, símbols com l'omnipresent bandera dels dotze estels, l'himne o la diada. Poc podíem imaginar aleshores que deu anys després de la proesa més gran, la introducció de l'euro, i amb més mecanismes integradors que mai, els europeus patiríem tant.


Sóc europeista. Des de fa molts anys. I ho continue essent. No per mantenir una idea vella, que em semblaria ridícul, sinó perquè continue pensant que el cost de la No-europa seria massa alt. Ara parlem obsessivament d'economia i no tant de política. No sempre ha estat així. La Unió Europea és una realitat acceptada que ha millorat indiscutiblement la nostra vida i, si això ha passat, és perquè s'ha fet una gran política europea. Que hi ha hagut errors, és evident. I que caldrà rectificar sempre, també: això és un invent massa visionari i innovador i anar al davant té un preu.


En aquest sentit segur que hem de discutir sobre l'economia europea i sobre l'euro. Sobre si tenim prou mecanismes de control democràtic o si hi ha un dèficit massa vegades denunciat. Hem de saber si ens interessaria tenir un president europeu amb prou legitimitat democràtica –és a dir: votat per la població de la Unió– per a imposar-se al cafarnaüm d'institucions actuals. Podem mirar del dret i del revés, i hem de fer-ho, cadascuna de les rutines i dels esquemes i canviar-ne tants com calga. Però hi ha un límit que no podem traspassar sense que siga una derrota absoluta. I aquest límit fóra de qüestionar l'existència mateixa de la Unió.


Per molt malament que estiguem, i hi estem molt, no podem oblidar que, vista des d'on venim, Europa és una realitat esplèndida. Que ens enriqueix col·lectivament, que allunya el perill de la guerra o de la dictadura, que obre perspectives plurals i de diàleg també en un país com el nostre. Que és una eina molt útil en el món globalitzat en què ens ha tocat de batallar cada dia. I que ha costat molt de forjar. Molt.


Europa no és perfecta. Gens ni mica. Però encara és millor.

Mail Obert