Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<65/169>

Vicent Partal

16.04.2012

I a nosaltres, què ens convé?

La família reial espanyola ha anat a parar en un notable atzucac. No podia pas fer-ho pitjor, i el grau de popularitat, malgrat l’escut dels mitjans, cau en picat. Tant que aquest cap de setmana ja s’han començat a sentir veus qüestionant si no caldria fer un canvi radical: jubilar Juan Carlos, o fins i tot proclamar la república. M’ho mire certament sorprès i la pregunta que em faig de seguida és si, a nosaltres, ens convé ara aquest debat.


Fa anys que és sabut que la família reial espanyola és un desori monumental. Però el tabú era implacable i una cuirassa de silencis i mitges veritats la salvava fins ara de l’escrutini públic. Fins ara. Perquè ara els escàndols s’acumulen en tal quantitat i temps que no hi ha mans per a parar-los, sobretot perquè les xarxes socials els amplifiquen. 


Aquest cap de setmana, concretament arran de la visita a Botswana de Juan Carlos i de l’accident que hi va tenir, he vist en la premsa generalista espanyola relats i expressions que no s’havien vist mai --i que em pensava que no veuria mai. Qüestionant-ne la figura, la vida privada i també el paper públic. Portarà això enlloc?


No podem pas descartar que sí. Un xoc entre pare i fill fa mesos que s’albira a l’horitzó i els desastres protagonitzats pel pare aquesta última temporada potser que li passin factura. La república? Jo no la veig a prop, però aquestes coses es desencadenen d'un dia per altre i, ara com ara, únicament l’hereu de la corona espanyola se salva dels escàndols –sobretot perquè encara és més protegit que no son pare.


Imaginem, tanmateix, que sí; imaginem que a Espanya creix de sobte un moviment republicà que acaba foragitant els Borbons. La meua pregunta és: això ens convindria, a nosaltres?


Vull deixar ben clar, primer de tot, que la caiguda dels Borbons fóra per a mi una bona notícia, en qualsevol circumstància i moment, passe què passe. La monarquia és una institució absurda, retrògrada i fora de temps, i Juan Carlos i la seua família no són, damunt, personatges exemplars (i, per cert, si això continua així, aviat veurem tot de periodistes borbònics que els exalçaven fins divendres començant a contar-ne malifetes a desdir...)


Però la qüestió, per mi, no és pas aquesta. La qüestió és si la república es podria fer servir, com l'any 1931, per aturar la independència. No fóra la primera vegada, ho van fer amb Macià i ara podrien tornar-hi, si no anem alerta. Per tant, en el debat sobre república o monarquia, la meua resposta personal és repúbliques: la de la franja morada, per a ells, i les de l’estel solitari, una o tres o les que siguen, per a nosaltres.

Mail Obert