Opinió

 

<65/169>

Vicent Partal

03.05.2012

Una reunió poc apropiada

El Banc Central Europeu ocupa un gratacels de Frankfurt, conegut per una poc afortunada estàtua de l’euro. I ara es construeix una nova seu, un complex enorme, a tocar. Però, en plena època d’austeritat i de retallades, ve a reunir-se a Barcelona. Una reunió normal, no us penseu pas que siga extraordinària.


El consell de govern del Banc, vint-i-tres individus en total, es reuneix una volta cada quinze dies a Frankfurt. Però, per tradició, cada mig any fa la reunió en una ciutat europea diferent. Ara a Barcelona, a l’octubre a Ljubljana, d’ací a un any a Bratislava i després a París. Cada mig any, doncs, l’espectacle que veiem a Barcelona aquests dies es repeteix en una altra ciutat. Parle d’un desplegament de seguretat enorme (vuit mil policies ací) i d’una despesa en organització que, sense ser desproporcionada, és important.


Important sobretot en l’època que vivim. El pelegrinatge del Banc Central Europeu de ciutat en ciutat forma part d’una determinada tradició que moltes organitzacions de la Unió segueixen. És una manera de fer-se presents pertot arreu i d'afavorir que els representants, en aquest cas els del Banc, tinguen un contacte de primera mà amb els territoris que cauen sota la seua responsabilitat.


Això és normal; en èpoques normals és així. Però, quan el Banc Central Europeu mateix reitera que vivim una època extraordinària que demana mesures extraordinàries, no en fóra una de molt senzilla la d'evitar maldecaps i despeses? No fóra més sensat no moure's de Frankfurt una temporada i deixar les visites protocol·làries –turístiques fins i tot– per a més endavant? Ho demane.

Mail Obert