Opinió

 

<60/169>

Vicent Partal

04.07.2012

No ens expliquem bé cap enfora

Una de les coses que no estem fent bé és explicar-nos cap enfora. N'estem fent moltes bé, la majoria crec jo. Però aquesta no sabem com enfilar-la. Hi ha casos de molt mèrit, com és el treball del col·lectiu Emma o articles com el que publicava ahir Il Vostro Quotidiano que fan el seu forat. Però en general són una gota enmig de l'oceà i no es pot dir que l'avanç de l'independentisme o el debat social sobre el dret a decidir siga reconegut, de fet ni tan sols conegut, a fora.


Un dels automatismes que faig cada dia és veure què explica sobre nosaltres el news.google.com, probablement el més gran repositori de notícia que hi ha ara mateix al món. I generalment només hi sortim pel Barça, pels Dragons Catalans de Perpinyà i per alguna cosa de viatges o gastronomia. Rarament hi ha cap article de política, ni tan sols de política interior. I descripcions que concorden amb el que es viu al carrer, ben poques.


No passa perquè sí, això, és clar. La majoria dels mitjans estrangers ens segueixen des de Madrid i llegint els diaris de Madrid. La realitat és aquesta i es fa difícil canviar-la de la nit al dia. El govern, a més, pràcticament ha desfet les delegacions a l'estranger en una de les decisions més sorprenents del seu mandat. I d'això que en diem la societat civil, de tant en tant fem alguna cosa però sense gaire continuïtat.


I tanmateix hem de saber que és important. Perquè serem el que serem només si els de fora ens reconeixen. 

Mail Obert