Opinió

 

<60/169>

Vicent Partal

28.06.2012

Dos anys després, som a tocar

Avui fa dos anys de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'estatut de Catalunya. Els llibres diran que és ací on va començar el procés que menaria el Principat a la independència i probablement s'exclamaran de la velocitat amb la qual han passat les coses. Potser el relat fins i tot dedique alguna ratlla a l'estudi del CEO d'ahir, primera prova empírica que la majoria de la ciutadania ha passat pàgina. No sé si els jutges del Constitucional eren conscients que amb la seua sentència tancaven una era i n'obrien una altra. Però això és el que ha passat.


De quina manera arribarà, la independència, això no ho sabem. Segurament, tal com ha passat en tots els països del món, el desencadenant formal serà un accident qualsevol, alguna situació inesperada que trencarà la rutina i obrirà la porta. El que és important, però, és que ara ja sabem que el país, quan arribe l'hora, reaccionarà i sabrà estar en el seu lloc. Ho sabem perquè, de fet, ja ha reaccionat i està vivint i creant el procés d'independència, marcant el camí a la classe política.


Així que a seguir sumant, de manera obsessiva, i a intentar que el que passarà passe quan més aviat millor. Que som, literalment, a tocar.

Mail Obert