Opinió

 

<48/169>

Vicent Partal

19.02.2013

La consciència dels botxins

Ahir una dona va entrar en una sucursal bancària a Almassora i es botà foc. Directament. I ho va fer tot cridant: 'M'ho heu pres tot!' Era un altre cas, un més, de desnonament. Com el que va portar al suïcidi els avis de Cas Català fa pocs dies. Com els que han fet que tanta gent normal i corrent es penjàs o es tiràs al buit per posar fi a la seua vida. 


És veritat que el dramatisme d'alguns casos ha marcat petites inflexions, temporals. Després de la mort d'una regidora socialista a Barakaldo va semblar que els polítics descobrien el drama i volien posar-hi remei. Però no ho van fer. La mort dels dos avis mallorquins passà el mateix dia que al congrés espanyol s'havia de debatre la ILP sobre els desnonaments. I em sap greu dir-ho així però el canvi d'actitud del PP hi va tenir molt a veure.


Però ahir la desesperació es va vestir de bonze. I és que cal estar molt desesperat per a entrar a una sucursal bancària i botar-se foc. Cal estar molt desesperat i segurament ser molt lúcid alhora. Car aquesta dona, de qui tan poques coses sabem, segurament era conscient que el seu gest acorralava durant unes quantes hores el sistema financer i la seua voracitat indecent.


Però el problema és que els banquers, a banda aquests petits parèntesis, no mostren cap senyal de remordiment; no s'hi albira ni un bri de consciència, en ells. I, per tant, tan solament els acorralem d'una manera tangencial i fraccionària. És cert que fan cara de compungits, però també que esperen d'una manera cínica que amaine la tempestat. Saben que, amb els diners que entre tots els hem pagat per salvar el negoci, ells es poden permetre ara de tenir milers i milers i milers de pisos buits, durant anys, tot esperant que es tornen a encarir. I especular. Insensibles totalment al dolor humà i a les necessitats de la societat que els envolta. 


No és doncs tan solament que hàgem salvat els botxins en comptes de posar-los en presó. És que, a més, hem estat tan rucs de regalar-los una destral i deixar-los entendre que poden anar fent...

Mail Obert