Opinió

 

<48/169>

Vicent Partal

15.02.2013

Per a eliminar la corrupció

La corrupció ens pot paralitzar. Com a país, vull dir. El degoteig és excessiu i ens mena a una autèntica depressió moral, però ens n'hem de refer. Perquè la corrupció no és un fet inevitable. És una pràctica que cal eradicar amb canvis legislatius i penals ben clars i evidents. Si no l'aturem no és perquè siguem un país o un estat o un sud continental corrupte per costum, per cultura, per manera de ser. Si no l'aturem és simplement perquè no volem aplicar, com a societat, les mesures necessàries.


Em preocupa molt aquesta impressió que circula, insinuant que no s'hi pot fer res, perquè l'abast de la corrupció al nostre país és massa gran. Ahir tant el PSC com CiU es van trobar embolicats en nous escàndols. El PP, sobretot allà on governa, en va ple fins al coll. L'extinta Unió Mallorquina ja va morir d'això. Són massa casos i massa continuats, però contra tot això i a favor nostre no podem reaccionar abaixant el cap, cansats i fastiguejats. Hem de plantar-hi cara i hem de netejar urgentment la política. O la corrupció la liquidarà.


Cal valentia, doncs, per a pressionar els partits i reclamar-los una nova llei electoral, llistes obertes, una llei de transparència, el final dels indults, penes de presó, la desaparició dels càrrecs de confiança i totes les altres mesures que és sabut i demostrat que són eficaces per a posar fi a la corrupció. I cal alçar la veu per deixar clar que no hi ha corrupcions millors ni pitjors, segons qui les fa. Ningú no es pot embolicar amb la bandera, amb cap bandera, per justificar una indulgència que no es pot justificar. El problema és massa greu per a permetre'ns els luxe de no ser radicals.

Mail Obert