Opinió

 

<48/169>

Vicent Partal

13.02.2013

Una moderada alegria

Els del PP ho poden vestir com vulguen, però ahir van haver de fer-se enrere. La pressió social i política la van sentir tant que hagueren de contradir-se en poques hores. Van sentir la pressió i, per desgràcia, molt probablement també la mort de dos avis a Cas Català, que van decidir de suïcidar-se abans que ser víctimes de l’absurda i reprovable legislació que la ILP de Stop Desnonaments vol canviar.


No cal que ens enganyem. El PP volia fer el fort i no li importava gens ni mica d'enfrontar-se a tota la resta de partits polítics i al milió i mig de signatures que propugnaven la iniciativa legislativa popular. Per això aquest pas enrere és una victòria i ningú no pot menystenir-ho.


Ara, no hi ha res guanyat encara. La ILP entrarà a les corts espanyoles però pot quedar aturada en qualsevol moment, com va passar amb la de 'Televisió sense fronteres' i amb tantes altres. El PP té a l'abast uns quants tràmits on podria aturar-la o fins i tot modificar-la i acabar convertint-la en l’antítesi d'això que és ara. El joc parlamentari ho permet i les eleccions els van donar la capacitat de fer-ho. 


Només es podrà impedir mantenint la pressió social, mantenint una pressió social que ha quedat clar que és molt important i transversal. Perquè amb aquest afer dels desnonaments passa una cosa transcendental: les barreres ideològiques pràcticament s'esvaeixen enfront de la barbaritat d'això que fan els bancs i l’estat.


Alerta, no dic pas que la ideologia no siga important, de cap manera. Dic que gent que ideològicament no hauria d'anar a favor de la ILP hi va perquè la política d’habitatge ultrapassa allò que és raonable, comprensible, o allò que es pot defensar. I dic també que això és un canvi sociològic gens negligible. 


Ho explicaré d’una manera gràfica: els financers han portat tan lluny el seu deliri que ja no cal ni tan sols ser d’esquerres per a ser anticapitalista. I això és una autèntica bomba de rellotgeria que va fent tic-tac al cor mateix del sistema.

Mail Obert