Opinió

 

<3/169>

Vicent Partal

24.10.2013

Morir detingut

La difusió de les imatges de la detenció de Juan Andrés Benítez al Raval de Barcelona va desfermar ahir protestes i exigències d'explicació. Benítez va morir després de ser detingut, i la primera versió dels fets que van donar els mossos ha estat desmentida amb el vídeo, enregistrat pels veïns. S'hi veuen deu policies retenint l'empresari i s'observa, clarament, com el colpegen. La mort posterior de Benítez, siga quina siga la causa concreta que la va originar, és el fet que determina completament el debat i és el que ha de centrar la discussió.


Qui era Benítez, què va fer o no va fer i fins i tot el seu historial mèdic són dades importants a l’hora d’aclarir els fets, és clar. Les causes de la baralla que va menar la policia a intervenir-hi, també. Però res no és tan decisiu com el fet que Benítez va morir detingut. Qui ha d’explicar-se en primer lloc, exhaustivament i sense límits, és la policia, els mossos. I haver de rectificar a corre-cuita la primera versió, com ja va passar en el cas d'Ester Quintana, no és precisament la millor manera de sembrar confiança.


El debat sobre el paper de la policia sempre és un debat complicat. No hi ha manera que una policia evite el paper repressor. En un moment o en un altre, fins i tot simplement com a reacció a un fet, la policia ha de poder usar la violència si això serveix per a evitar mals més grans. Però una cosa no pot fer mai la policia: cometre el mal més gran. I difícilment n’hi ha cap de més gran que la mort d’una persona.


Cal que els mossos i el Departament d’Interior investiguen aprofundidament què va passar i en donen explicacions públiques. I, si és necessari, aquestes explicacions haurien d’anar acompanyades de sancions i de dimissions. És un fet massa greu per a provar de passar-hi de puntetes. Té raó el conseller Espadaler quan diu que no es pot jutjar a cop de vídeos ni de titulars. Certament. Però no és possible --i seria molt pitjor-- d'amagar-se’n. Un home va morir detingut i totes les explicacions seran poques. 


Dit això, dit tot això, evidentment que és cert també que hi ha qui ho aprofita per a atacar el procés sobiranista o alguns dels seus protagonistes. De manera molt cínica i tot, si ho voleu així. Però que no s'enganye ningú: el problema no és aquest aprofitament, el problema és que hi ha un home mort mentre romania detingut pels mossos. Un fet que no hauria d’haver passat mai.

Mail Obert