Opinió

 

<3/169>

Vicent Partal

31.01.2012

Què, parlem dels óssos panda?

Continue la lliçó escocesa. Els de l'SNP diuen al govern britànic que faran un referèndum d'autodeterminació el 2014 i que seran independents, si el poble sobirà ho vol, el maig del 2016, després de negociar tot quant calga negociar però sense deixar-se entabanar.

I la cosa és tan seriosa que en la llista de qüestions que ja tenen previst de posar damunt la taula i de coses que compten fer, hi figuren fins i tot Tian Tian i Yang Guan. No s'estranyen si no saben qui són aquest parell. Són dos óssos panda gegants, regal del govern de la Xina a la reina Isabel, però que viuen al zoo d'Edimburg.

No faig broma: l'SNP ja sap què vol fer-ne, dels óssos panda. Com que són un regal personal a la reina, i la reina passarà a ser reina d'Escòcia, diu que no tenen inconvenient a deixar que aquests animals tan populars es queden al zoo de la capital escocesa.

L'anècdota pot fer riure, però és molt seriosa. Perquè indica que els nacionalistes escocesos han fet un mapa complet de tot, fins a arribar als óssos panda. Per exemple tenen pensat com es crearà el nou exèrcit escocès i quines unitats tindrà, com es repartirà el petroli de la mar del Nord, com seran els senyals de carretera en l'Escòcia independent o com es farà la transició a l'euro. Tot ben precisat i explicat. Com pertoca.

I la raó de tot plegat és tan sensata que fa enveja. Diuen que el poble escocès no podria votar sense saber al detall com serà la vida en la nova Escòcia independent. De manera que s'han posat seriosament a la feina i ja l'han descrita fins a arribar als óssos panda...

I nosaltres?

Mail Obert